expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 29 kwietnia 2016

Muffiny maślankowe z rabarbarem



Mięciutkie muffiny na maślance z dodatkiem rabarbaru i truskawkami. Takie już prawdziwie wiosenne, lekkie i owocowe.
Do przygotowania chleba użyłam produktów firmy Polskie Młyny - Mąki Szymanowskiej i Polskiego Oleju Rzepakowego. 



Składniki:
14 dużych muffin
  • 350 g pszennej Mąki Szymanowskiej
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 250 ml maślanki
  • 125 ml Polskiego Oleju Rzepakowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g rabarbaru
  • kilka truskawek
Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 szkl. pszennej Mąki Szymanowskiej
  • 1/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/4 kostki masła

Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 20 minut bu puścił sok i nieco zmiękł.
W jednej miseczce roztrzepujemy jajka z olejem, maślanką i ekstraktem waniliowym. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Składniki obu miseczek łączymy. Dodajemy rabarbar z cukrem i pokrojone truskawki.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami i rozlewamy ciasto.

Mąkę, cukier i masło łączymy. Gotową kruszonką posypujemy ciasto w papilotkach.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone muffiny odstawiamy na 10 minut i dopiero po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego :)




10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU