expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 7 czerwca 2016

Kurczak w miodzie, z czerwoną cebulą

Kurczak marynowany w miodowej marynacie. Pieczony z czerwoną cebulą. Smaczny i soczysty. To nasz ulubiony sposób niedzielny obiad. Zapraszam :)



Składniki na miodową marynatę:

  • 3 łyżki miodu
  • 4 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ drobno pokrojonej papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 3 czerwone cebule pokrojone w ćwiartki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól morska

Składniki marynaty połączyć.

Udka umyć, osuszyć. Natrzeć przygotowaną marynatą, Odstawić na 1 godzinę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Kurczaka zrumienić z obu stron. Przełożyć do formy Ultra Pro. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę, zmiażdżony czosnek, zalać miodem. Podsmażać cały czas mieszając, aż cebula się skarmelizuje. Doprawić szczyptą soli. Przełożyć do formy, przykryć pokrywką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC, ok. 30 minut. W między czasie raz zamieszać, by powstały sos równomiernie rozłożył się na całości.

Kurczak jest gotowy, kiedy mięso odchodzi od kości. 
Smacznego ;) 



11 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU