expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 8 lipca 2016

Pierogi z bobem

Jest już nowy, letni numer Kotła, a w nim mnóstwo pysznych przepisów z bobem i porzeczkami. W domowej piekarni znajdziecie przepisy na przekąski do piwa, a produktem regionalnym aktualnego numeru są jajka od kurek zielononóżek. Jest recenzja i wywiad, przepisy kuchni dolnośląskiej i opowieść przesiedleńcza. Całość opatrzona pięknymi zdjęciami. 

Wszystkie przepisy i artykuły możecie przeczytać klikając w link :


Ja dziś zapraszam na pierogi z bobem i salami. Podkręcone aromatycznym tymiankiem. Przy okazji dzielę się przepisem na bez jajeczne ciasto na pierogi. Jest elastyczne i doskonale sprawdza się przy słodkich i wytrawnych farszach. 

 

Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
  • 900 g bobu
  • 200 g salami
  • 2 duże cebule
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz

Bardzo gorącą wodę łączymy z olejem i solą. Mieszanką zalewamy mąkę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło.
Bób gotujemy do miękkości i obieramy. Ziarenka rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Salami kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut. Łączymy z bobem i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy nieduże kółka. Łyżeczką nakładamy farsz i formujemy pierogi.
Gotowe gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną cebulką lub jogurtem i ziołami. 
Smacznego :) 





10 komentarzy:

  1. wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające:)nie jadłam jeszcze takich:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe pierogi. Świetny farsz. Musze zrobić, bo mnie skutecznie skusiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe to połączenie, aby bób ukryć w pierogach.. muszę kiedyś spróbować! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe!
    Aż chce się szukać bobu, chociaż jestem nad morzem...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny i nietypowy pomysł na farsz do pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie nadziane .... i tak pięknie sklejone:) .... kiedy ja się nauczę takich falbanek?:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU