expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 2 grudnia 2012

Ryż zapiekany z jabłkami



W ryżu zapiekanym z jabłkami nie ma nic szczególnego i prawdopodobnie wszyscy już go jedli. Jednak w każdym domu przygotowuje się go troszkę inaczej. Dziś przedstawię taki ryż, jaki moja mama przygotowywała nam, gdy byliśmy dziećmi :)) 

Składniki na nieduże naczynie żaroodporne:
  • 200 g ryżu
  • 600-700 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 średnich jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • masło
400 ml mleka zagotować, wrzucić ryż i gotować na małym ogniu ok 15 minut. Ryż wypije całe mleko. W 200 ml zimnego mleka rozrobić budyń i posłodzić wg przepisu na opakowaniu. Wlać do ryżu, gotować przez chwilę aż zacznie gęstnieć, jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze 100 ml mleka. Zdjąć z ognia.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć parę plasterków masła. Wyłożyć połowę ryżu, na to jabłka, posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć ryż i plasterki masła. Posypać cukrem. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :) 


13 komentarzy:

  1. uwielbiam wracać do tego ryżu każdej jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest coś co uwielbiam najbardziej :) Az sobie zrobię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie kuś, popatrz która godzina

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł jutro też zrobię na kolacje
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. wspomnienie dzieciństwa...uwielbiam ten ryż.... ale koniecznie z duza ilościa cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiś czas temu szukałam przepisu na ryż zapiekany, ale wtedy (niestety) nie trafiłam na Twoją stronę. Bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zrobiłem,wyszedł idealnie. Dodałem jednak więcej mleka do budyniu. Ryż Sonko bardziej wchłania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę że przepis się przydał :)

      Usuń
  8. Właśnie robię , mam nadzieje że wyjdzie , bo uwielbiam ryż z jabłkami <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wykonałam wg Twojego przepisu, faktycznie jest pyszniutkie.
    Polecam !!!!!!!!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dzisiaj zaszaleje z tym ryżem (moze cos mi wyjdzie :))) ?

      Usuń
  10. Jeśli jest budyń, to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU