Prosty chlebek owsiany, nie wymagający dużego nakładu pracy. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które rośnie przez noc w lodówce, a rano pieczemy i cieszymy się świeżym, pachnącym, domowym pieczywem . Chleb jest łagodny w smaku, miękki i dobrze się kroi. Zapraszam :)
Składniki na długą keksówkę:
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka wrzącej wody
- 3 szklanki mąki
- 25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych drożdży instant)
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki melasy - u mnie łyżka miodu
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do letnich płatków owsianych. Dodać miód, sól i roztopione masło, wymieszać.
2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch chleba się zrumieni.
Źródło: Every Cake You Bake
Chleb zostanie dołączony do akcji prowadzonej przez blog Zapach chleba:
Wypróbuje na pewno:). Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńA to coś dla mnie-wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńUltramegaapetyczny! :)
OdpowiedzUsuńApetyczny chlebuś :)
OdpowiedzUsuńŁucjo, sama go chyba zgłoszę na listę :D bo się nie doczekam, a czas mi już kończyć tę edycję. Bardzo ładny chleb. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjuż zgłoszony :) przepraszam za zwłokę ;P
UsuńMuszę zacząć wypiekać swój chleb. Pamiętam smak i zapach chleba który robiły moja mama i babcia. twój wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZ płatkami pyszności, i do tego zdrowy :-)
OdpowiedzUsuńładnie brzmi: owsiany!
OdpowiedzUsuńNo i jak urósł! Uwielbiam wyrośnięte chleby!
Z tego przepisu na pewno skorzystam, świetny chlebek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcudny! :)
OdpowiedzUsuńjutro spróbuję-dziękuję i pozdrawiam najserdecxzniej:-)
OdpowiedzUsuńPrzecież on jest pszenny z nie owsiany?
OdpowiedzUsuńAle z dodatkiem płatków owsianych, dlatego nazwany jest owsianym :)
UsuńJeśli już pp 2 godzinach w lodowce jest wyrośnięty to czy mozna upiec go wcześniej?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować 😊
UsuńPycha
OdpowiedzUsuńProszę o podpowiedź w jakiej wielkości foremce najlepiej jest go piec.
OdpowiedzUsuńStandardowa keksowa foremka, ok. 11 x 30 cm
UsuńPiekłam ten chlebek jest bardzo dobry nie wymaga dużo pracy
OdpowiedzUsuńDzień dobry,chciałam zapytać czy może być mąka bezglutenowa i drożdże w proszku. Dziękuję
OdpowiedzUsuńDzień dobry, drożdże w proszku mogą być. Nie mam doświadczenia z mąką bezglutenową więc ciężko mi powiedzieć czy chleb wyjdzie. Spróbowałabym czy drożdże ją ruszą. Proszę dać znać jak wyszło. Pozdrawiam Łucja
OdpowiedzUsuńSzukam sprawdzonego przepisu na chleb na prawdę owsiany czyli z mąki owsianej a nie płatków bo ten jest pszenny z minimalną ilością płatków owsianych i trudno go nazwać owsianym.
OdpowiedzUsuń