expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 30 listopada 2013

Nocny chleb owsiany

Prosty chlebek owsiany, nie wymagający dużego nakładu pracy. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które rośnie przez noc w lodówce, a rano pieczemy i cieszymy się świeżym, pachnącym, domowym pieczywem . Chleb jest łagodny w smaku, miękki i dobrze się kroi. Zapraszam :)

Składniki na długą keksówkę:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych drożdży instant)
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki melasy - u mnie łyżka miodu
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do letnich płatków owsianych.  Dodać miód, sól i roztopione masło, wymieszać.
2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. 
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i  odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch chleba się zrumieni.


Chleb zostanie dołączony do akcji prowadzonej przez blog Zapach chleba:

 

23 komentarze:

  1. Wypróbuje na pewno:). Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Łucjo, sama go chyba zgłoszę na listę :D bo się nie doczekam, a czas mi już kończyć tę edycję. Bardzo ładny chleb. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zacząć wypiekać swój chleb. Pamiętam smak i zapach chleba który robiły moja mama i babcia. twój wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z płatkami pyszności, i do tego zdrowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ładnie brzmi: owsiany!
    No i jak urósł! Uwielbiam wyrośnięte chleby!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tego przepisu na pewno skorzystam, świetny chlebek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. jutro spróbuję-dziękuję i pozdrawiam najserdecxzniej:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przecież on jest pszenny z nie owsiany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale z dodatkiem płatków owsianych, dlatego nazwany jest owsianym :)

      Usuń
  9. Jeśli już pp 2 godzinach w lodowce jest wyrośnięty to czy mozna upiec go wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  10. Proszę o podpowiedź w jakiej wielkości foremce najlepiej jest go piec.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekłam ten chlebek jest bardzo dobry nie wymaga dużo pracy

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry,chciałam zapytać czy może być mąka bezglutenowa i drożdże w proszku. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzień dobry, drożdże w proszku mogą być. Nie mam doświadczenia z mąką bezglutenową więc ciężko mi powiedzieć czy chleb wyjdzie. Spróbowałabym czy drożdże ją ruszą. Proszę dać znać jak wyszło. Pozdrawiam Łucja

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU