Pierogi na słodko, z twarogiem, jabłkami i cynamonem. Doskonałe dla dzieci, choć i my od czasu do czasu lubimy zjeść obiad na słodko. Zapraszam :)
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki, plus do podsypywania
- 125 ml wrzącej wody
- 125 ml zimnego mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Do
miski przesiać mąkę, dodać
szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę
do mąki i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć
ściereczką.
Składniki na farsz:
- 400 g twarogu półtłustego
- 6 jabłek
- łyżka cukru
- łyżeczka cynamonu
Twaróg z cukrem rozetrzeć widelcem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do sera, przyprawić cynamon i wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi.
W
dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju.
Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować
ok 3 minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do
odcedzenia. Gotowe pierożki wyłożyć na talerze. Podawać z roztopionym masłem i cynamonem, lub śmietaną i cukrem.
Smacznego :)
My z mężem pierogi na słodko możemy jeść non stop, choć pewnie mąż by szybciej wymiękł i na mięso się przerzucił:)
OdpowiedzUsuńJak żmudnie ulepione;) Na pewno pyszne! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńU mnie często goszczą słodkie pierogi na obiad ,z jabłkami pyszne ,nie pomyślałam o tym.
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńIdealne pierogi dla moich dzieci :)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu były z jabłkami albo serkiem i cynamonem, a ty połączyłaś to w jedno.. szaleństwo! Boskość, chce to na obiad, teraz tu! <3
OdpowiedzUsuńW takim połączeniu pierogów jeszcze nie jadłam;-)
OdpowiedzUsuńChętnie wpadłabym do Ciebie na taki pyszny obiad:) Mniam!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie nadzienie, ale wiem, że na pewno bym się skusiła: )
OdpowiedzUsuńAle pyszności! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny farsz do pierogów, nie jadłam, taka pierogowa szarlotka :d
OdpowiedzUsuńZ jabłkiem znam,z serem też,ale nie w duecie tylko osobno-a może by tak połączyć,jak u Ciebie...hm?
OdpowiedzUsuńJakie ładniutkie te pierożki i nadzienie pyszne. :)
OdpowiedzUsuńMój tato toleruje tylko pierogi w wersji słodkiej, więc może mu zrobię:)
OdpowiedzUsuńPycha, do tej pory jadłam pierogi z samymi jabłkami, ale z serem na pewno są równie smaczne :))
OdpowiedzUsuńFajne nadzienie, nie jadłam jeszcze z jabłkami czas to nadrobić :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na pierogi:)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia w pierogach jeszcze nie spotkałam. Ale skoro można robić pierogi z serem i truskawkami, to czemu nie z jabłkami?
OdpowiedzUsuńSą piękne! Takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze iż nie znałam tego przepisu.. Przy okazji zrobię i podzielę się jak smakują... pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńsuper połączenie - mój smak:-) i podziwiam Cię za te śliczne falbanki na każdym pierogu :-)
OdpowiedzUsuń