Sernik nowojorski pieczony w kąpieli wodnej, na spodzie ciasteczkowym. Delikatny, kremowy, mało słodki z lekką nutką cytrynową. Dzięki pieczeniu w kąpieli jest gładki i równy, nie rośnie i nie opada. Bardzo szybki do przygotowania, jednak polecam poświęcić mu odrobinę czasu i zmielić samodzielnie twaróg.
To był mój pierwszy sernik jaki upiekłam, teraz towarzyszy nam przy wszystkich spotkaniach rodzinnych. Tak bardzo nam smakuje, że stale zwiększam jego proporcje, ale ile go nie zrobię, zawsze jest nam za mało :) Zapraszam.
Składniki na spód ciasteczkowy - tortownica o średnicy 23 cm:
- 70 g roztopionego masła
- 140 g ciastek digestive, u mnie zbożowe
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z
roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, również z zewnątrz, najlepiej podwójnie, tak by torownica była dokładnie zabezpieczona przed wodą. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno,
wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
- 250 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Zabezpieczoną tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, po 10 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec kolejne 30 minut. Cała powierzchnia sernika powinna się ściąć, nie sprawdzamy sernika wkładając w środek patyczek, a jedynie dotykamy delikatnie środka, sprawdzając czy jest ścięty. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, jeszcze przez godzinę. Następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić.
Przygotować polewę.
Polewa z kwaśnej śmietany:
- 220 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości. Rozprowadzić równomiernie po powierzchni sernika Całość schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
Smacznego :)
Źródło: Moje Wypieki
Dziwne ale ja jako fanka wszelkich serników tego jeszcze nie jadłam .
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić ! :)
koniecznie :)
UsuńWygląda obłędnie:) Aż szkoda go zjadać!:)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie, ale bym zjadła taką porcyjkę:-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, właśnie piję kawę i idealnie by do niej pasował ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, do tego ta idealna biel... Aż chciałoby się skubnąć;)
OdpowiedzUsuńwitam a z wiaderka ser nie nadaje sie?Nie mam maszynki do mielenia :-(
OdpowiedzUsuńa ser kubelkowy sie nie nadaje?Nie mam maszynki do mielenia :-(
OdpowiedzUsuńsylwia
można użyć dobrej jakości sera z wiaderka, radzę dodać wtedy dodatkową łyżkę mąki, ponieważ taki serek jest z reguły dużo rzadszy od twarogu :)
UsuńPięknie wygląda, faktycznie szkoda go jeść :-)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:) uwielbiam sernik pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńJaki równiutki i jaki bielutki!! :-)
OdpowiedzUsuńmusze sie kiedys na niego skusic, wiele o nim slyszalam a jego cudny biały kolor jest wprost rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńale bombowy... moje cudenko! Mniaaaaam! :D
OdpowiedzUsuńNo ,no ,ale ciacho ,ja też bym zwiększała proporcje.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze sernika z kąpieli wodnej :). Najwyższa pora żeby zrobić :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam :)
UsuńWygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńIdealny sernik! :>
OdpowiedzUsuńNowojorski lubię barrdzo.
Zdjęcie bardzo zachęcające!
wygląda rewelacyjnie, na pewno jest bardzo aksamitny w smaku:)
OdpowiedzUsuńtak :) bardzo aksamitny :)
Usuńwygląda bardzo delikatnie, preferuję sernik na zimno, z pieczonym miewam równie, ale może ten akurat mi podejdzie? ciągle daję szansę sernikowi, ale różnie z tym bywa:P
OdpowiedzUsuńmój mąż nie cierpi serników, a ten, jak i inne z kąpieli wodnej zjada i prosi o więcej i więcej :)
UsuńAle puszysty i delikatny! Istna rozpusta :)
OdpowiedzUsuńPuszek! Ale mi sie marzy...
OdpowiedzUsuńależ ten sernik pysznie wygląda! :) mogę wprosić się na (duży) kawałek? :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńBosko się prezentuje ten serniczek. :)
OdpowiedzUsuńchciałabym go spróbować :) jest po prostu "wow"!
OdpowiedzUsuńszczerze polecam :)
UsuńŁucja co tu dużo mówić. Sernik jest naprawdę idealny. Prezentuje się naprawdę ślicznie. Ciekawa jestem czy udałoby mi się go zrobić, tak by tak pięknie wyszedł... bo to czy mojej rodzinie by posmakował, nie muszę się zastanawiać. U Nas wszyscy kochają w rodzinie serniki!
OdpowiedzUsuńjestem pewna że Ci wyjdzie :)
UsuńUwielbiam go :) Twój wygląda po prostu idealnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda perfekcyjnie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. Wiele słyszałam o nim. Trzeba go wreszcie zrobić :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
UsuńTego przepisu jeszcze nie znałam, a wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Wygląda leciutko jak puszek:)
OdpowiedzUsuńOjej, ojej i ojej. Wyszedł bosko :-D
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńWygląda mistrzowsko!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPiękny :)!
OdpowiedzUsuńPiękny Twój sernik. Znam, bo piekłam. Polecam. Zawsze chętnie zjadam. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuń