expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Suszone śliwki nadziewane orzechami

Wprost nie można się od nich oderwać. Suszone śliwki nadziewane orzechami włoskimi w bardzo słodkiej polewie z mleka skondensowanego. Moja mama robi je w każde święta, od razu z podwójnej porcji, która znika natychmiast :) Koniecznie spróbujcie :)


Składniki na podwójną porcję:
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 paczki suszonych śliwek bez pestek (400-500 g)
  • 200 g obłuskanych orzechów włoskich

Śliwki wypełnić orzechami. Umieścić w miseczce (musi być taka, która nadaje się do mikrofalówki).  Mleko skondensowane wymieszać ze śmietanką i zalać nim śliwki, tak by je przykryć. Tak przygotowane podgrzewać parę minut w mikrofali. Podgrzewać stopniowo, tak by mleko się nie zagotowało. Ja wstawiam na ok. 1 minuty, po czym chwilę studzę i ponownie podgrzewam, aż mleko zgęstnieje. 
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. to dla mnie coś nowego, ale lubię i śliwki, i orzechy, więc razem na pewno są super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie spróbuj :) nie pożałujesz!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwki są rewelacyjne :) dzięki za przypomnienie przepisu
    Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
  4. Są genialne... kojarzą mi się ze świętami w domu :)
    To smakołyk uwielbiany mojego szwagra! :D
    Pozdrawiam T.C.

    OdpowiedzUsuń
  5. Łucjo, może wymienimy się słodkościami - dam parę śliwek z marcepanem za parę tych kuszących z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm.. brzmi smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja wszystkoo robie tak jak ty tylko na koncu gotuje w slikach tak aby chycil dekielek smacznego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU