expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 4 grudnia 2012

Zebra makowa na święta

Bardzo ciekawa alternatywa do tradycyjnego, świątecznego makowca :) Duża ilość masy makowej i cieniutko rozwałkowane ciasto drożdżowe zapobiegają wysychaniu ciasta. Dzięki temu przez kilka dni możemy się cieszyć smacznym, mięciutkim i wilgotnym makowcem. Niby zwykła drożdżówka, ale inaczej podana i od razu nabrała eleganckiego, świątecznego charakteru :) Polecam :)


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2/3 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 1 białko jajka do posmarowania ciasta
  • 1 puszka gotowej masy makowej 
Tortownicę o średnicy 20-22 obsypać mąką.
Przygotować zaczyn. Drożdże dokładnie rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie podgrzać mleko z pozostałym cukrem i masłem. Gdy wszystko się rozpuści, zestawić z ognia i ostudzić, tak by mieszanka była letnia, nie gorąca.
W misce połączyć mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka, mleko i zagnieść gładkie elastyczne ciasto (ok. 10 minut). Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie stolnicę podsypać obficie mąką i cienko rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. W razie potrzeby boki wyrównać, odcinając nierówności nożem. Ciasto posmarować białkiem i wyłożyć na całej powierzchni masę makową. Ciasto pokroić wzdłuż na pasy o szerokości ok. 5 cm. Pierwszy pas zwinąć ciasno w rulon, ten rulon położyć na początku drugiego pasa i kontynuować zwijanie. Tak postępujemy z każdym następnym pasem, aż do wyczerpania, w rezultacie powinniśmy otrzymać jeden wielki rulon, który odwracamy i kładziemy na przygotowanej tortownicy. Najlepiej rant tortownicy założyć dopiero po włożeniu ciasta. 
Włączyć piekarnik na 180 stopni, w tym czasie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut. Przestudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



Źródło: Gotuję bo lubię





4 komentarze:

  1. Ale Ci fajnie wyszła :)
    I cieszę się, ze smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę jak równocześnie ją opublikowałyśmy. Ślicznie Ci wyszła. Smacznego i pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowy sposób na makowiec. Wczoraj go upiekła mężowi - miłośnikówi makowców. Wyglada po upieczeniu obłędnie. Smakuje fajnie - na tyle ile masa makowa gotowa może smakować. Następnym razem zrobię ze swoim makiem bo te gotowe to mega wygoda ale wole swój mak :) dam tez ciut mniej drożdży bo w takiej ilości było je troche czuc w ciescie. To mój pierwszy przepis z twojego bloga i od razu udany ! Chyba czas coś jeszcze spróbować. Dziękuję za super przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU