expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 4 lutego 2013

Śledź w paprykowej salsie

W tym tygodniu Tłusty czwartek i pączki już zamieściłam. Na pewno  pojawią się w tym tygodniu jeszcze jakieś przepisy na słodkości. Jednak dziś zamieszczam przepis na bardzo smaczne śledzie w paprykowej, lekko ostrej salsie, ponieważ wiem że wielu z nas bardziej czeka na śledzika :)
Ostrość salsy możemy sobie dopasować wg własnych upodobań, ja dałam 2 łyżeczki ostrej papryki i 1 pieprzu, sos wyszedł delikatnie ostry. Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy dodajcie więcej przypraw. Sam śledzik doskonale komponuje się w papryce, delikatny i kruchy, naprawdę smaczny :)

Składniki:
  • 500 g śledzi na tacce
  • 2 papryki czerwone
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli. Podsmażać kilka minut, tyle tylko by papryka skruszała, nie rozmiękła. Dodać pokrojonego w kostkę ogórka i koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić. Dodać ocet, cukier i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać, sprawdzić czy nie trzeba dodać pieprzu lub ostrej papryki. Zdjąć z ognia i ostudzić. 
Śledzie pokroić w 2-3 cm plastry. W pojemniku układać na zmianę śledzie i całkowicie ostudzoną salsę. Pojemnik zamknąć i odstawić do lodówki na 12 godzin do przegryzienia.
Smacznego :) 

Przypominam jeszcze dwa wcześniejsze przepisy na śledzie :)
Śledzie z rodzynkami!!
Śledzie w pieprzu ziołowym!!

6 komentarzy:

  1. Wyglądają super - zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. NASTAWIAM TEGO ŚLEDZIKA JUTRO :-). DAŁAM SIĘ UWIEŚĆ POŁĄCZENIU PIEPRZU ZIOŁOWEGO I TYMIANKU. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ECH.. TO ŚWIĄTECZNE ZAKRĘCENIE....SKOMENTOWAŁAM NIE TEGO ŚLEDZIKA, KTÓREGO CHCIAŁAM ...

    OdpowiedzUsuń
  4. A co zrobić gdy wyszedł za ostry ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dołożyłabym dwa płaty śledzia i paprykę świeżą.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU