expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 22 lutego 2013

Spaghetti Aglio Olio - wersja dla dzieci

Bardzo polubiliśmy z mężem spaghetti Aglio Olio, niestety, ze względu na dzieci mogliśmy je zjadać jedynie na kolację. Dziś zrobiłam ten makaron w wersji łagodnej, byśmy mogli go zjeść razem na obiad. Papryczkę chilli zastąpiłam papryką słodką. Tak, jest to już zupełnie inny smak, ale wcale nie gorszy :) Dzieciaki zjadały zadowolone, nam również bardzo smakowało :) Dlatego polecam wszystkim tym, którzy nie przepadają, lub nie mogą jeść ostrych potraw. A Ci którzy lubią, niech zastąpią słodką paprykę, papryczką chilli :)

Składniki:
  • makaron spaghetti
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej (lub 1 papryczka chilli)
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 80 g twardego sera typu parmezan
  • 100-150 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Czosnek obrać, drobno posiekać. Natkę umyć, posiekać. Paprykę umyć i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Makaron wrzucić na wrzątek. W miedzy czasie na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i powoli podgrzewać. Po kilku minutach dodać paprykę, delikatnie wszystko podsmażać, uważając by czosnek się nie przypalił. Podsmażać kilka minut.
Gdy makaron będzie już al dente, odcedzić i przyprawić go solidną szczyptą pieprzu i soli, zamieszać i wrzucić na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać natkę, zamieszać, dodać ser (zostawiając trochę do posypania) i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, ozdobić resztą sera. 
Smacznego :)


Źródło: z moimi modyfikacjami Szef własnej kuchni

4 komentarze:

  1. Fajna, lekka wersja i bardzo kolorowa a dzieciaki uwielbiają takie kolorki.
    RE:Ja mam zimy juz dość od dawna i dlatego wymyślam i odganiam ja jak mogę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Spaghetti to jedno z moich ulubionych dań.
    PS. Nie chciałabyś zapromować swoich dań u nas?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU