expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 7 marca 2013

Pierogi ze szpinakiem

Pierożki nadziewane szpinakiem, twarogiem i czosnkiem. Delikatne ciasto, plus lekki smaczny farsz, sprawiały że pierogi niemal rozpływały się w ustach :)  Polecam :)

 Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki, plus do podsypywania
  • 125 ml wrzącej wody
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.
Składniki na farsz:
  • 0,5 kg szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 100 g twarogu
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodawać szpinak i podsmażać ok 10 minut, lub nieco dłużej, na wolnym ogniu, bez przykrycia tak by odparowała woda.  Wbić jaja, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Czosnek obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Twaróg pokruszyć. Wszystko dodać do zimnego szpinaku. 

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi. 
W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wykładać na talerze i przekładać wiórkami masła.
Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie. Nie umiem robić takiej fajnej falbanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi przepyszne ze szpinakiem:-) A falbanka wygląda jak warkocz - cudna:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ulubione, pięknie je zalepiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie cudne falbanki na tych pierożkach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piekne:)nie jadlam nigdy ze szpinakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają tak apetycznie, że chyba jutro na obiad będą pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pięknie wyglądają, moje to zawsze takie koślawe wychodzą. A farsz pycha, uwielbiam wszelkie szpinakowe kombinacje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam, chociaż ja robię z serem feta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przesmacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze podziwiałam te piękne brzegi pierożków, sama nie potrafię ich tak zawinąć, ale chyba czas się nauczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności!!!
    Bardzo dobre pierożki. Aż znowu chciałabym je zjeść i chyba sobie je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. chodzą za mną od dawna takie pierożki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne Ci te pierożki wyszły :) Ze szpinakiem na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam, wyszly pyszne, ja okrasiłam je masełkiem z bułką tartą pycha :-).

    OdpowiedzUsuń
  15. z serem feta , lub z jego domieszką są o wiele lepsze epsze. Cebula niestety psuje smak szpinaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co do fety, zgadzam się mogą być smaczniejsze, natomiast cebulka mi w nich wcale nie przeszkadza, jeśli nie lubisz nie dawaj :)

      Usuń
    2. Co do cebulki, to wszystko zależy od jej ilości (wielkość cebuli jest różna, 1 może i 25 dkg ważyć ;) ) i czy przyrumienisz, czy tylko zeszklisz.
      Ja też wprowadziłam pewne korekty do przepisu. Daję tylko 4 spore ząbki czosnku i trochę więcej twarogu.
      Genialny za to jest przepis na ciasto. Nawet zawijany gruby brzeg jest miękki, super. będę go stosowała do pierogów z różnym farszem :)

      Usuń
    3. cieszę się że pierogi smakowały, zwłaszcza ciasto :)

      Usuń
  16. Szpinak, czosnek... pierogi... - fantastyczny pomysł! Z pewnością skorzystam, bo wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ mam ochotę na takie pierogi!
    Zastanawiam się, jak się robi taką falbankę, bo ja zawsze robię inną, a takiej nie potrafię. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU