expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 16 kwietnia 2013

Mintaj w sosie cytrynowo-czosnkowym

Smaczna rybka, pieczona w sosie cytrynowo-czosnkowym. Podana z lekką sałatką :)

Składniki dla 2-3 osób:
  • 1/2 mintaja - u mnie mrożony w kostkach bez glazury
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić, dodać sok z cytryny, oliwę i kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Sosem natrzeć mintaja i schłodzić go w lodówce przez 1 godzinę.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim rybę, obłożyć ją gałązkami koperku i plasterkami cytryny. Naczynie przykryć folią aluminiową. Mintaja piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 40 minut.

Składniki na sałatę do ryby:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 10 pomidorków koktajolowych
  • 1 mała cebula czerwona
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Sałatę porwać na strzępy, pomidorki pokroić w połówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Jak w restauracji! :) fajne połączenie, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna musi być taka rybka:)Ja zbyt rzadko rybę robię,jakoś brak mi zazwyczaj na nią pomysłów.

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, widze, ze u Ciebie tez rybka :) Pysznie! Bardzo lubie mintaja.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczny wiosenny obiadek:-) Teraz chce się takich kolorowych potraw:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie podana rybka, coś dla mnie zdrowo i dietetycznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU