expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 27 marca 2014

Tort kakaowo-porzeczkowy

Lekki i puszysty torcik. Kakaowe blaty przełożone masą serową i dżemem z czarnej porzeczki. Nie za słodki, wg mnie idealny. Całość udekorowana jest masą cukrową i kwiatami malowanymi lukrem królewskim. Piekąc go wykorzystałam przepis na prezentowane niedawno ciasto - Porzeczkowiec.

Składniki na kakaowe blaty:
tortownicę o średnicy 18 cm
  • 94 ml oleju rzepakowego
  • 62 ml wody
  • 120 g cukru
  • 2,5 łyżki kakao
Wszystko umieścić w rondelku i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 115 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g cukru 

Mąkę, proszek, sodę - przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka i wszystko ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera. 
Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe wylać do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tylko dno) wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.


Składniki na masę serową:
  • 150 g miękkiego masła
  • 300 g serka homogenizowanego, można użyć mielonego twarogu
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:  słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, ok 250 ml



Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Porcjami dodawać ser, do uzyskania gładkiej jednolitej masy.





Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż dwa razy tworząc 3 blaty tortu. Pierwszy z nich posmarować połową dżemu, następnie połową masy serowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostały dżem i masę serową. Przykryć 3 blatem. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Przed nałożeniem masy cukrowej cały tort posmarowałam przetartym, gładkim dżemem. Na masie cukrowej odbijałam stempelki w  kształcie kwiatka, a następnie wypełniałam go kolorowym lukrem.

Składniki na lukier królewski:
  • 1 białko
  • ok. 250 g cukru pudru przesianego przez gęste sitko
  • łyżeczka soku z cytryny 
Dodatkowo:
  •  stempelki w kształcie kwiatów
  • barwniki spożywcze w żelu - różowy, pomarańczowy jasny  i ciemny, żółty
  • worek cukierniczy, tylka (końcówka nr. 2)
  • cienki pędzelek lub
 
Białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Lukier nie może być za gęsty, ale powinien zachować kształt. Rozłożyć na 4 miseczki i zabarwić, nie używane lukry przykryć wilgotną ściereczką by nie wysychały. Do rękawa włożyć tylkę, napełnić lukrem różowym i płatek po płatku obrysowywać a następnie pędzelkiem rozcierać lukier w kierunku wnętrza płatka. Gdyby linia za bardzo się rozmyła, można ją narysować ponownie. U mnie kwiatów było 5 (dwa różowe, dwa pomarańczowe ciemne, jeden jasny pomarańczowy). Żółtym kolorem wyciskając kropki wykonać środki.
Smacznego :) 
 
 

34 komentarze:

  1. Wow! Te kwiatki są prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł z tymi kwiatami:)) A jakie masz barwniki, że mają tak intensywny kolor? Świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda używam Wiltona w żelu, są bardzo wydajne i mają piękne kolory!

      Usuń
  3. Piękny, wiosenny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Piękny, aż szkoda kroić takich kwiatów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny, dla mnie to wygląda on jak wiosenny kapelusik modnej damy. Cudowny i aż żal go zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  6. cudownie wyglądają te kwiaty!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. tort przepiękny:) mam chyba te wykrojniki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie masz zdolności artystyczne - podziwiam:-)!

    OdpowiedzUsuń
  9. O Boże , to wyższa szkoła jazdy.
    Wszystko mam kupione na tort tak wykończony, mam na mysli masę lukrową i dekoracje, ale
    boję sie, czy dam sobie radę , aby tak dokładnie i starannie zrobić.
    Piekna propozycja, jestem pełna uznania.

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczny torcik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. ojej.. szkoda go jeść, kroić.. szkoda!!
    Musiałaś poświęcić mu wiele czasu, efekt-zabójczy :)
    Gratuluję talentu i cierpliwości!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam ; * Na początku myślałam ,że to jakaś poduszka wyszywana , a tu prosze torcik ; ) I jakie się zdolności ma ; ) Zapraszam do siebie : http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/ Obserwuję Pozdrawiam Serdecznie ; *

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały tort! Mistrzowsko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. przepiękny, aż żal zjadać...
    mam taki przepis, ale nie wpadłam na to żeby wykorzystać go jako tort... świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie mogę się napatrzeć, ten tort jest przepiękny! Brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zachwycam się tym tortem :D Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  17. Łucjo-ależ on piękny :) Bardzo elegancki :) Podziwiamy , pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaki piękny torcik, wiosna na całego u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie będę oryginalna, przepiękny tort.

    OdpowiedzUsuń
  20. Po prostu podziwiam Twoje zdolności!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Prześliczny! Rany co ja bym oddała, żeby mieć takie zdolności! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU