expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 16 maja 2014

Deser wiśniowo-kokosowy z kaszą jaglaną

"Blogerzy słodzą kaszę" - akcja kulinarna, która przez cały tydzień odbywa się na Facebooku i blogu Ziołowy zakątek. Zajrzyjcie tam, zainspirujcie się i przygotujcie kaszę na słodko :)
Mój udział w akcji to lekki deser na zimno. Wiśniowo-kokosowy z bezami i kandyzowanymi wiśniami, choć w sezonie wolałabym zastąpić je świeżymi owocami. Deser jest prosty i bardzo smaczny, przygotowując go bazowałam na przepisie Doroty z Moich Wypieków
Zapraszam ;)

Składniki na spód:
forma o średnicy 18 cm.
  • 100 g kakaowych herbatników
  • 35 g miękkiego masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Ciastka rozdrobnić blenderem, wymieszać z masłem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na spód  formy, wyrównać. 

Składniki na masę:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 300 g śmietanki kokosowej (jedna schłodzona puszka mleczka kokosowego) 
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 g żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
  • 1/2 kg mrożonych lub świeżych wiśni
Kaszę bardzo długo płukać w gorącej wodzie. Zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż kasza wchłonie wodę. Odstawić do przestudzenia. 
Puszkę mleczka kokosowego, schłodzonego przez 24 godziny w lodówce, otworzyć i zlać wodę, pozostawiając jedynie gęstą śmietankę. 
Wiśnie podgrzać w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki cukru. Gdy się zagotują, a cukier rozpuści, zestawić z ognia, zmiksować i przetrzeć przez sito (uzyskałam 1,5 szklanki soku). 
Kaszę zmiksować na  gładką masę. Dodałam sok z wiśni, by łatwiej się miksowało. 
W misie miksera umieścić zmiksowaną kaszę z sokiem, pozostały cukier, ekstrakt waniliowy, jogurt i śmietankę kokosową. Całość zmiksować na gładką masę. Na tym etapie, jeśli chcemy możemy jeszcze masę dosłodzić. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, zmiksować. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin. 




Składniki na bezy: 
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie: kandyzowane wiśnie

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to znaczy że jest dokładnie ubita. 
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni przez 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Powinny wyjść chrupiące w środku.
Można też kupić gotowe bezy.
 
Schłodzony deser udekorować bezami i kandyzowanymi wiśniami. Odczekać chwilę, aż deser się ogrzeje i bezy przykleją do masy.

Smacznego : )
 
”kasza - See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/kasza-jaglana-na-slodko/#comment-19711
 
 
”kasza - See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/kasza-jaglana-na-slodko/#comment-19711
”kasza - See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/kasza-jaglana-na-slodko/#comment-19711
”kasza - See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/kasza-jaglana-na-slodko/#comment-19711
”kasza - See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/kasza-jaglana-na-slodko/#comment-19711

35 komentarzy:

  1. Piękny kolor i dekoracja fantastyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowite, że z kaszy można wyczarować takie cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo elegancki deser:-) Wygląda cudnie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! wygląda NIESAMOWICIE!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z kaszy? :) Wow! Wyczarowałaś niezłe cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z kaszy jaglanej? Nie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ma kolor! Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łucjo- piękny ,kolorowy deser :) wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolorek jest piękny, myślałam że to barwniki a to wisienki mrożone. Z kasza chętnie bym zjadła gdybym mogła. Wygląda kusząco i pysznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Łucjo piękne zdjęcia a sam deser zapiera dech w piersi od patrzenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. zdjęcie jest śliczne, a jeżeli smakuję tak jak wygląda to torcik musi być obłędny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetnie wygląda, nie mogłabym mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł, boskie kolory! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pięknie, ma takie intensywne kolory, ale masz rację, ze świeżymi owocami będzie bajecznie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawe wykorzystanie kaszy:) fajny kolor!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda obłędnie! ; )
    Ciekawy pomysł na dodatek kaszy!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowny, wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo pomysłowo ! Innowacyjnie! Lubię jagły, szkoda,że nie wiedziałam o akcji, może bym tez coś wymyśliła.

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny deser. Muszę też sobie taki zrobić, koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudny pomysł! WYgląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow wygląda oszałamiająco! Ten kolor!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudny kolor!
    Deser pyszny na pewno.
    Robiłam kaszę jaglaną z rabarbarem tuż przed tą Fb'ookową akcją.

    OdpowiedzUsuń
  23. Zachwycający.... po prostu slinka cieknie :)!

    OdpowiedzUsuń
  24. Przecudny! fantastycznie się prezentuje! :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda niesamowicie, ciekawa jestem smaku!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniały ,bardzo , bardzo!!!.

    OdpowiedzUsuń
  27. Zauroczyłaś mnie tym ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ta kasza jaglana jest bardzo intrygująca:) nie mam wyjścia - muszę wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU