expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 11 lipca 2014

Lody jagodowe

Domowe lody jagodowe! Po prostu obłędne!
Przygotowując je skorzystałam ze wskazówek zamieszczonych w magazynie Kuchnia. Konkretnie, opierając się na francuskiej bazie do lodów, która robiona jest na żółtkach zaparzanych mlekiem i śmietanką. 
By domowe lody były puszyste, musimy dobrze  napowietrzyć masę. Żółtka z cukrem powinny być bardzo dokładnie utarte. Puszysty kogel-mogel zagwarantuje nam puszyste lody. I jeszcze jedna ważna zasada - zaparzając żółtka nigdy nie wlewamy żółtek do gorącej śmietany! Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy gorący płyn do żółtek. 
Lody faktycznie wyszły gładkie, kremowe i puszyste.
Najlepsze jakie do tej pory udało mi się zrobić. Zapraszam :)


Składniki:
  • 180 ml mleka
  • 180 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 130 g cukru
  • 300 ml jagód
Jagody dokładnie zmiksować. 
Mleko i śmietanką podgrzać  razem z ziarenkami wanilii. Odstawić na 1-3 godziny. Przelać przez sitko. 
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Ponownie podgrzać mleko i gdy będzie gorące (nie gotować) wlać odrobinę do wciąż ubijanych żółtek.  Nie przerywając ubijania cienkim strumieniem wlać resztę. Przelać do rondla i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i osadzać się na łyżce. Masa nie może się zagotować. Podgrzewałam na małym ogniu, a gdy widziałam że masa za bardzo się podgrzewa ściągałam na chwilę garnek z ognia. Gotową mieszankę przelać do zmiksowanych jagód. wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Dobrze schłodzoną mieszankę zamrozić w maszynce do lodów według instrukcji maszynki.

Jeśli nie posiadacie maszynki, zamrażane lody należy dokładnie mieszać do 30 minut by rozbić tworzące się kryształki lodów.
Smacznego : )

20 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają:)) Muszę wypróbować tą metodę:))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne, wspaniały kolor, robimy podobne wg przepisu Lebovitza.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny kolor:)
    dziękuję za zaproszenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ,nigdy nie jadłam ,kolor powala.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze w tym roku nie robiłam, pięknie się prezentują i na pewno są smaczne :) ja robię bardzo podobne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też uwielbiam jagodowe lody i też są to jedne z najlepszych domowych jakie robiłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też się zabieram za lody:) nie ma lepszych od tych domowych, przynajmniej wiemy co jemy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. W rękach dziecka te lody w rożku wglądają na ogromne i zapewne są ogromną radością <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie- totalna bomba! super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam jagody - jagodowych lodów jeszcze nie przygotowywałam, ale na pewno by mi posmakowały. Muszę spróbować :D
    Zapraszam do mnie, bo też jagodowo ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten kolorek <3 Uwielbiam fiolet :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak!! Ja poproszę takie!! Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  13. śliczny kolorek lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie pyszne, szkoda że nie mam maszynki do lodów. Wyglądają jak z lodziarni. Dzieci miały radość z ich jedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jagodowych jeszcze nie robiłam.... a wyglądają tak wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU