expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 29 lipca 2014

Pierogi jagodowo-malinowe

Jak jest lato, to muszą być pierogi z jagodami. Są takie smaki za którymi się tęskni i na które czeka. Dla mnie są to między innymi właśnie pierogi z jagodami. Całe lato zawarte w jednym talerzu pełnym pierogów :) Lubicie?
Dziś mam dla Was po pierwsze pierogi z jagodami i malinami, a po drugie wspaniałe maślane ciasto na pierogi. Jestem nim zachwycona. Bezproblemowo się zagniata, jest bardzo miękkie i elastyczne, jednocześnie nie przyklejając się do rąk Jego wałkowanie to sama przyjemność. Czy mogę powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto na pierogi? Teraz nie! Ponieważ znalazłam jeszcze przynajmniej dwa ciekawe przepisy, które muszę wypróbować. Wtedy Wam powiem, które jest najlepsze :) Z czystym sumieniem jednak mogę powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto pierogowe jakie jadłam do tej pory :) Zapraszam!


Składniki na ciasto na pierogi:
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • sól
Dodatkowo:
  • 1/2 kg owoców - u mnie 350 g jagód i 150 g malin
  • łyżka kaszy manny 
  • mąka do podsypywania 

Do dużej miski wlać przegotowaną gorącą wodę i rozpuścić w niej masło. Dodać połowę mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Wbić jajko,  dodać resztę mąki i sól. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut by ciasto odpoczęło. 
Owoce umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką kaszy manny.
Ciasto podzielić na dwie części, które rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką. Szklanką wykroić krążki, nakładać owoce i zlepiać pierogi. 
Pierogi wkładać do energicznie gotującego, osolonego wrzątku - gotować przez dwie minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Przed wyciągnięciem zahartować, wlewając szklankę zimnej wody. Pierogi wyciągać łyżką cedzakową i osuszyć na durszlaku. Ułożyć na talerzach i podawać ze śmietaną, lub jogurtem wymieszanym z cukrem. 
Swoje pierogi podałam z jogurtem greckim połączonym z cukrem i zmiksowanymi jagodami. 
Smacznego :) 




Przepis na ciasto pierogowe znalazłam na blogu: Każdy ma jakiegoś Bzika :)

23 komentarze:

  1. Wspaniale! Uwielbiam pierogi. A z jagodami chyba najbardziej. Podkradam przepis na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne pierogi, pięknie zlepione!; )

    OdpowiedzUsuń
  3. sposobu mieszania z kaszą manną nie znałam..
    ale tyle dobroci w pierogach.. omnomn.. <3
    zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z malinami ? zupełna nowość dla mnie,ale zapewne by mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam ciasta pierogowego z masłem. Zaintrygowałaś mnie! A pierogi wyglądają mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masła nigdy nie dodawałam do pierogów ,ale to z oliwą z oliwek też się cudownie rozwałkowuje .Pyszne pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe ciasto, od kilku dni mam ochotę na pierogi z jagodami, chętnie spróbuję! A splot na pierożkach wygląda znajomo;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pierogi z owocami - pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo efektowny sposób zlepienia pierożków, a do tego te owoce! Mmmm, pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. z masłem ciasta jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis na ciasto. Nigdy nie dodawałam do niego masła :) Samych pierogów z owocami nie lubię, ale Twoje wyglądają tak apetycznie, że pewnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam słabość do takich pierogów! Nie ma to jak te z owocami lata :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takich jeszcze nie jadłam, przysłałabyś mi kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z jagodami to smaki z dzieciństwa jak babcia robiła :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Nieraz dodaję łyźkę masła, ale z taką ilością jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudne!
    Ciasto na pierogi robię ostatnio takie samo.

    OdpowiedzUsuń
  17. To coś dla mojej mamy, bo ja niestety nie przepadam za pierożkami na słodko, a ciasto z masłem może być ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko to ciasto sprawdzi się przy każdych pierogach :)

      Usuń
  18. Łucja dawaj mi ten talerz bo ja owocowe pierogi uwielbiam. Robiłam tez z masłem pierogi i są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  19. cieszę się że ciasto zachwyciło Ciebie tak samo jak i mnie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale bym zjadła takie... mmm...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU