Idealna na leniwe, weekendowe śniadania. Jajko na miękko, czosnkowa grzanka, awokado i chilli. Podane na sałacie  z lekkim dressingiem. Zapraszam :) 
Składniki na 2 porcje:
- po kilka liści sałaty strzępiastej i endywii
 - garść rukoli
 - 2 jajka ugotowane na miękko
 - 2 cm papryczki chilli
 - duże awokado
 - 4 kromki bagietki
 - saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem
 - łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
 - szczypta soli, pieprzu i cukru
 - 2 łyżki sok z cytryny
 - 1/2 łyżeczki musztardy
 
Przy pomocy pędzelka bagietkę posmarować z obu stron łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Pokroić w kosteczkę i zrumienić na suchej patelni.  
Przygotować dressing. W łyżce soku z cytryny rozpuścić sól, cukier i pieprz. Dodać musztardę, tymianek i pozostały olej Kujawski z czosnkiem. Składniki wymieszać, aż uzyskamy jednolitą emulsję. 
Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Awokado pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Chilli drobno pokroić. Składniki połączyć, skropić dressingiem, lekko zamieszać. ułożyć obrane i przekrojone na pół jajka. Podawać z grzankami. 
Smacznego :) 
Przepis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez Majanowe Pieczenie - "Kujawski ze smakiem do sałatek"
organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl 
ale pysznosci
OdpowiedzUsuńPorywam i zajadam ze smakiem ,pyszna.
OdpowiedzUsuńtakie sniadanko chetnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie podana :)
OdpowiedzUsuńA jajka ugotowane w sposób idealny<3
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje, :) Dziękuję za zgłoszenie
OdpowiedzUsuńmniam!:) już się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńale bym sobie taką zjadła :-)
OdpowiedzUsuń