expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 7 grudnia 2014

Crusty Hard Rolls, bułeczki z makiem

Pszenne bułeczki na drożdżach o mięciutki wnętrzu i chrupiącej makowej skórce. Przepis jest bardzo prosty i może być doskonałą bazą do własnych modyfikacji. 

Bułki upiekłam wspólnie z innymi blogerami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie :) Zapraszam!

Składniki na 8 bułeczek:
przepis z bloga Buszująca w kuchni
  • 390 g mąki pszennej 
  • 7 g suchych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
 Dodatkowo:
  • jajko + łyżka mleka do smarowania
  • mak
Składniki ciasta połączyć. Wyrabiać ok. 10 minut, aż uzyskamy gładkie sprężyste ciasto. Gotowe ułożyć w naoliwionej misce i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrastania na 1,5 godziny - do podwojenia objętości. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, Każdą z nich rozpłaszczać na placuszek, boki ściągać do góry na kształt sakiewki, ponownie rozpłaszczyć i ściągnąć boki na kształt sakiewki. Uformować podłużne bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez 15-20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego : )

Razem ze mną piekli:

Dorota - Moje małe czarowanie 
Małgosia - Smaki Alzacji 
Joanna - Różowa kuchnia
Ewelina - Stylowa kuchnia
Bożena - Moje domowe kucharzenie 

Iza - Smaczna Pyza

Łucja - Fabryka kulinarnych Inspiracji
Ala - Ala piecze i gotuje 

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Zapach chleba : )



15 komentarzy:

  1. Piękne bułeczki, aż mam ochotę wyciągnąć rękę i powąchać:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z piekarni! Co ja pisze...jeszcze ladniejsze niz z piekarni :) Wspaniale sa te Twoje buleczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki bardzo, ale to bardzo apetyczne, na śniadanko wymarzone i nie przestanę się zachwycać, jak Ci się te chlebowo bułkowe wypieki zawsze wspaniale udają! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne! Jak wspaniale byłoby mieć teraz choć jedną taką bułeczkę na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne! Pięknie wyrosły i z tym makiem wołaja o pożarcie ;)
    Dziekuje za dołączenie do grudniowej listy.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetycznie wyglądają :) a ta skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cudne Ci sie upiekły.Właśnie z ta modyfikacją masz rację, tez o tym myslałam. Dziekuję za wspólny czas, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne bułki, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pieczywo z makiem, zawsze smakuje świetnie: )

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie u ciebie Łucjo-jak zawsze. BUłki bardzo apetyczne , pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  11. niestety zrobilam i to nie jest dobre ciasto .Nie polecam -szkoda czasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może coś poszło nie tak. To jest bardzo prosty przepis i wiele osób piekło te bułeczki, nikt nie zgłaszał żadnych problemów :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU