expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 20 marca 2015

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej, zatem nieco lżejszy od poprzednich czysto żytnich wypieków - chleb żytni jasny i chleb żytni na mleku. Długo zachowuje świeżość. 
Przepis z książki Jeffreya Hamelmana, przez autora nazwany "ulubionym". Zapraszam :)

Składniki na zaczyn:
2 długie keksówki
  • 545 g mąki żytniej chlebowej
  • 433 g wody
  • 3 łyżki dojrzałego zkwasu
Składniki łączymy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 14 - 16 godzin.

 
Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zakwas (minus 2 łyżki, które zachowujemy na kolejny chleb)
  • 352 g mąki żytniej chlebowej
  • 463 mąki pszennej chlebowej
  • 586 g wody
  • 25 g soli
  • 5 g drożdży suszonych
Całość łączymy i zagniatamy ręcznie, ok. 10 minut, tak by ciasto było gładkie i spójne. Odstawiamy do wstępnej fermentacji na 30-45 minut, w temperaturze 27 stopni. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części i umieszczamy w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut w temperaturze 27 stopni. 
Pieczemy w 240 stopniach przez 15 minut, następnie temperaturę obniżamy do 230 stopni i pieczemy kolejne 30-40 minut.
Studzimy na kratce. Upieczony chleb powinien leżakować 24 godziny, zanim zaczniemy go kroić - kroję już po 12 godzinach.
Smacznego :)

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w tym miesiącu prowadzoną przez Małgosię na Akacjowym blogu :) 

24 komentarze:

  1. Bardzo smaczny chlebek i pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłabym kanapkę z takim chlebkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jak pysznie wygląda. Ja przed chwilą wyjęłam swój z pieca :-) miłego dnia i smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ulala.. Twoje pieczywo zachwyca! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo bym dała za taki bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już czuję jak pięknie pachnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł pięknie!!
    mam kilka przepisów do wypróbowania, ale i ten chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie upieczony!
    Wolę takie ,lekkie' chleby.
    Też go piekłam i mogę polecić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chleb, który musi smakować doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach...skórka do schrupania :) Bardzo apetyczny chleb :) Dziękuję za dodanie do marcowej listy i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nam już sama skórka wystarczy aby wywołać ślinotok :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie właśnie chleby- są proste w zrobieniu a mają tak głęboki i szlachetny smak: )

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam ten chlebek, często króluje w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny, tylko pożerać. Ale u Ciebie tak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny chlebuś .... uwielbiam żytnie pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tęsknie za takim chlebusiem. aktualnie kawiorek przerabiam i już mam dość

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale bym sobie zjadła kromkę z masełkiem :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU