expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ciasto z cynamonowo-orzechową kruszonką

Moja kolejna propozycja na święta. Mimo że nie jest to ciasto tradycyjnie goszczące na świątecznym stole, to z przyjemnością dołączę je do tegorocznego menu. Jest bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne, pachnące orzechami i cynamonem. Orzechowo-cynamonowa kruszonka jest przepyszna. Dodatkowo ciasto bardzo szybko się robi i nie jest potrzebny mikser.


Składniki:
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (dałam tylko szczyptę)
  • 15 dag rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki siekanych 'pecanów' lub migdałów (użyłam migdałów)
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 łyżeczkę)
  • 1 płaska łyżeczka sody (dałam 1/2 łyżeczki)
W jednej misce wymieszać cukier brązowy, cukier biały, gałkę muszkatołową i ostudzone masło. Z powstałej mieszanki ubrać 1 szklankę i wsypać do drugiej miski, do której dodać jeszcze orzechy i cynamon.
Do mieszanki w pierwszej misce dodać roztrzepane jajko, maślankę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i wlać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm. Na wierzch wysypać orzechową kruszonkę. 
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odczekać co najmniej 20 minut nim wyciągniemy ciasto z formy.
Smacznego :)   
 
Źródło: Arabeska

3 komentarze:

  1. mmm ale się rozmarzyłam
    już nie mogę doczekać się Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że ciasto smakowało :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Spodobało mi się już od pierwszego wejrzenia :)
    Bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU