expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 marca 2013

Deser bezowy z bitą śmietaną i mango curd

Lekki, słodki deser, który rozpływa się w ustach. Z pozoru wielka porcja znika w mgnieniu oka :) 
Chrupiące bezy, delikatna kremówka i krem z mango  to połączenie idealne :) Świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci i dla dorosłych.
Na pewno doskonale smakowałoby również z lemon curd, lub orange curd. U mnie tym razem wersja z mango curd :)

Składniki na 6 porcji:
  • bezy z 4 białek
  • ok. 400 ml kremu z mango
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady - roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

Upiec bezy z 4 białek:
  
Składniki:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to znaczy że jest dokładnie ubita. 
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni przez 60 minut. Powinny wyjść chrupiące w środku i z zewnątrz.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić bezy jeszcze kilka minut na papierze, po czy ostrożnie ściągnąć.
Można też kupić gotowe bezy.

Przygotować mango curd:
 
Składniki:
  • 2 mango
  • 75 ml soku z pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki Limoncello (pominęłam)
  • 2 łyżki masła
Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia.Całkowicie wystudzić.

Śmietankę kremówkę ubic na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru.
 
Naszykować 6 pucharków. Do każdego wsypać po kilka połamanych bez, następnie ubitą śmietanę i mango curd. Czynność powtórzyć, na wierzch dać pokruszone bezy i polać je czekoladą. 
Podawać od razu.
Smacznego :) 
 

12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU