expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 25 marca 2013

Wianuszek Gdański

Wianuszek Gdański pieczony na święta wielkanocne to u nas w domu tradycja :) Mama piecze go od lat, ponieważ wszyscy go uwielbiamy. A największym jego fanem jest mój mąż :D 
Ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Proste w przygotowaniu i nie drogie. Polecam :)

Składniki na ciasto:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.  Wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto mocno urośnie, po czym lekko opadnie. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić ciasto jeszcze parę minut w formie, po czym delikatnie wyciągnąć je na kratkę i całkowicie wystudzić. Ciasto jest bardzo delikatne.

Składniki na masę:
  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 200 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • olejek migdałowy
 Dodatkowo potrzebne będą:
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  •  łyżka masła
  • olejek migdałowy
W rondelku ugotować mleko z kaszą. Gotować mieszając, ok 10 minut. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i ucierać aż się rozpuści. Cały czas ucierając dodawać kaszę mannę. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego.

Na patelni roztopić masło, wsypać płatki owsiane i kilka kropli olejku migdałowego. Prażyć płatki do zrumienienia.  Wystudzić.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż dwa razy. Przełożyć kremem blaty i całe ciasto w koło. 
Ciasto obsypać płatkami owsianymi. Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html

oraz w akcjach:




11 komentarzy:

  1. Jakie piekne ciasto!!! Ale bedziesz miala smakolyki na swieta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja też je mam:) Upiekło się pięknie,jutro będzie degustacja:)

      Usuń
  2. Ale piękne! sama jestem Gdańszczanką i wypadałoby upiec.. zapisuję sobie, nie wiem czy się wyrobię w tym roku, ale.... przepis napewno wypróbuję! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne, wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łucjo, jak byłam mała to w moim domu regularnie mam piekła wieniec gdański - nie jadłam go 30 lat...

    piękne przystrojenie świąteczne, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ślicznie wygląda, jeszcze takiego ciasta nie znałam, dziekuję za dodanie do kolekcji i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie słyszałam o tym cieście, a przepadam za masami z kaszy manny, wygląda smakowicie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda! :) jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamiętam ten smak ... kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Przepyszny jest ten wianuszek :) ja niestety jeszcze nie dysponuję formą do pieczenia babek, ale kto wie, może jak już się jej dorobię to go upiekę.
    Pozdrawiam gorąco.
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała baba:-), zjadłabym kawałeczek:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU