expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 8 marca 2014

Orkiszowe bułeczki z serem i oregano

Propozycja Małgosi do naszego "Wypiekania na śniadanie".  
Bułeczki orkiszowe z serem i oregano. Mięciutkie, pachnące i bardzo smaczne.  Równie dobrze smakują drugiego dnia, ale  tak szybko znikają, że na drugi dzień może już nic nie zostać. 
Proporcje na bułki od razu podwoiłam i tak też podaję przepis.  Zapraszam :) 


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej 
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 45 g świeżych drożdży
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 400 ml letniej wody
  • 2 łyżki twardego żółtego sera, startego na tarce
  • łyżka suszonego oregano
Świeże drożdże rozetrzeć z odrobiną wody, mąki pszennej i cukru. Odstawić na 15 minut by ruszyły. 
Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać sól, oliwę i zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewając wodę wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na 5 minut by odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrastania.

Ciasto podzielić na 100 g części, każdą z nich rozpłaszczyć, następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć i formować podłużne bułeczki, które układać spojeniem do dołu na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia. Ostrym nożem zrobić nacięcia wzdłuż bułek. Posypać oregano wymieszanym z serem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20 minut. Studzić na kratce. 
Smacznego :) 

Razem ze mną bułeczki upiekli:

Monika z  Matka Wariatka
Pat z  Patison w kuchni
Paweł z Marder&Marder Manufacture
Dobrawa z Bona Apetita!
Izabela z Smaczna Pyza
Daria z Breakfast
Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it
Gabriel z Męski wypas

Dorota Moje Małe Czarowanie  
Lidia z FB 
Olimpia z Pomysłowe pieczenie
Ewelina z Przy kubku kawy
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Joanna z Różowa Kuchnia
Monika z Pin up Cooking Looking
Małgosia z Smaki Alzacji
Edyta z Przy kuchennym stole 
Anią z Everyday Flavours
Karolina z Kresowa Panienka 
Pistachio z Pistachio 
Marghe z Po prostu Marghe 

29 komentarzy:

  1. Piękne bułeczki! Super, że z serem i oregano... muszą cudnie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam i pędzę do pracy! smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę kilka na drugie śniadanko:) pysznie wyglądają, a orkisz bardzo lubię, nimby mąka a nadaje zupełnie inny smak i konsystencje.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są wspaniałe, a ten ser tak kusząco wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają elegancko! :) Mmm.. schrupałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łucjo powiem tak, smacznie i cudnie. Do nastepnego, dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie podkradnę na jutrzejsze śniadanie;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne bułeczki , dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedną porywam bo takich nie robiłam jeszcze. Do schrupania buły :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają wspaniale dziękuje za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bułeczki jak marzenie, na jutrzejszy dzień jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne buły ;) Do kolejnej soboty zatem ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszności:) Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyjątkowo smacznie się prezentują! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie upieczone . Super się piekło razem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niezwykle pyszne te bułeczki się udały, dzięki za wspólne pieczenie :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Słów mi brak,nachwialić się nie mogę Twoich domowych wypieków bułeczkowo-chlebowych!

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej, nie wiem czy nazwa nie wprowadza w błąd, bo przepis zawiera mąkę pszenną. To powinny być raczej pszenno-orkiszowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU