Miętowe blaty bezowe z kawałkami gorzkiej czekolady, przełożone kremem mascarpone i słodkimi owocami czereśni i truskawek.
Beza jest krucha i chrupiąca na zewnątrz, z delikatną pianką wewnątrz. Jej orzeźwiający miętowy smak doskonale komponuje się ze słodkim kremem i owocami. Zapraszam :)
Składniki na blaty bezowe:
- 8 białek
- 500 g drobnego cukru, lub cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka miętowych kropli, lub ekstraktu miętowego
- 100 g gorzkiej czekolady
Białka dokładnie ubić. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, za każdym razem dokładnie ubijając białka. Kiedy masa ubita jest na sztywno wsypać mąkę ziemniaczaną i dalej miksować przez kilka minut. Następnie wlać sok z cytryny i krople miętowe. Ubijać do połączenia się składników. Ręcznie przy użyciu szpatułki delikatnie wmieszać drobno posiekaną czekoladę.
Dużą blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. Na nich wyłożyć masę bezową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć bezy przez 2,5 godziny.
Ostudzone blaty delikatnie ściągnąć z papieru.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- truskawki i czereśnie
- kilka listków mięty
Śmietankę ubić, pod koniec dodając łyżka po łyżce mascarpone. Następnie wsypać cukier. Delikatnie zamieszać.
Pierwszy blat bezowy ułożyć na patrze. Na nim wyłożyć 2/3 kremu i część owoców. Przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem, udekorować owocami i listkami mięty.
Smacznego :)
Ale piękna! :)
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie!
OdpowiedzUsuńMniam wspaniały. Muszę w końcu zrobić swoją bezę :-)
OdpowiedzUsuńCudo po prostu!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się wielką porcją, bo beza to moja słabość...
pycha ! daj kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńCzysty obled! Uwielbiam bezowe torty.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, nawet z tą "posikaną" czekoladą, ha ha, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękna królowa<3
OdpowiedzUsuńNajpiękniejszy deser jaki dziś zobaczyłam!!!.
OdpowiedzUsuńWow! aż szkoda jeść takie cudo:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny:)
OdpowiedzUsuńPiękny jest! Beza wyszła idealnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Mistrzowski:)
OdpowiedzUsuńJaki piękny deser!
OdpowiedzUsuńCudna! Jutro i ja piekę podobny torcik, mam nadzieję, że choć trochę będzie tak piękny jak Twój :)
OdpowiedzUsuńŁucjo, totalnie mnie zatkało, w sensie pozytywnym! Genialnie przygotowałaś tort, po mistrzowsku absolutnie.
OdpowiedzUsuńNie mam ręki do bezy, szkoda.
Mimo to zapisuje przepis, bo muszę sprostać temu zadaniu. :)
pysznie wygląda i te zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńMoje kubki smakowe już się cieszą na taki torcik :)
OdpowiedzUsuńKrólewska:)
OdpowiedzUsuńBoski... aż mi mowę odjęło...
OdpowiedzUsuńZnakomity tort!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, podwójna beza i wyjątkowe smaki. Ach...szkoda, że na zdjęciu ;D chciałoby się spróbować już, zaraz ... pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńCudowne!!! Wygląda oszałamiająco tylko szkoda, że tak za bardzo nie szalejemy za bezą :P
OdpowiedzUsuńImponujący tort :)
OdpowiedzUsuńŁucja tort wygląda bajecznie! Jestem pod wielkim wrażeniem tego słodkiego dzieła :)
OdpowiedzUsuńIstne szaleństwo, obłędny tort!
OdpowiedzUsuńŁucja, a Twój tort bezowy jaki cudny:-)) Jak mi już wyszła beza to będę próbowała Twojej wersji:-)
OdpowiedzUsuńMięta i beza bardzo dobre smaki;)) Pyszny ten tort widać
OdpowiedzUsuńMiętowy mniam i do tego bezowy. To ja porywam kawałek. Letnie torciki są najlepsze.
OdpowiedzUsuńWow, ta beza wygląda po prostu nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! *.*
A zdjęcia naprawdę są mega! :D
Uwielbiam wszystko co bezowe. Mięta jest dodatkowym atutem w tym torcie. Bosko wygląda i pewnie niesamowicie smakuje :)
OdpowiedzUsuńJestem strasznym łasuchem jeśli chodzi o torty bezowe, dla mnie nie ma nic lepszego pod słońcem. Twój wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale i niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńnie wiem jak to sie stało,że przegapiła to cudo!!
OdpowiedzUsuńale jak jeszcze smakuje tak jak wygląda to ja po prosze o cały :D