Niepalona kasza gryczana podana z grillowanymi warzywami, skropiona cytrynowo-miętowym dressingiem. Lekka i zdrowa sałatka, która świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Zapraszam :)
Kasza gryczana:
- 125 g niepalonej kaszy gryczanej
- 250 g bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
Marchew, pietruszkę umyć, obrać i pokroić w julienne.
Kaszę gryczaną przepłukać. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy,
wsypać kaszę i prażyć minutę. Stopniowo wlewać gorący bulion i gotować na małym
ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Często mieszać, by kasza się nie przypaliła.
Dodać masło, doprawić solą i pieprzem. Gdy kasza będzie miękka, wrzucić marchew
i pietruszkę, zamieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na czas przygotowania
warzyw.
Warzywa:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 2 pieczarki
- po ½ papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, czerwona papryka
Bakłażana, cukinię i pieczarki
pokroić w plastry. Cebulę pokroić w ćwiartki, paprykę w większe trójkąty.
Skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dokładnie
wymieszać i obsmażyć na patelni grillowej z obu stron.
Dressing cytrynowo-miętowy
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
Składniki dressingu dokładnie połączyć.
Na talerzach wyłożyć grillowane warzywa i kaszę gryczaną.
Wszystko skropić cytrynowo-miętowym dressingiem.
Smacznego :)
Mniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPysznie, kolorowo i ... chętnie zjadłabym taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna od samego patrzenia na tą pyszną sałatkę :)
OdpowiedzUsuńPysznie i pięknie :)
OdpowiedzUsuńkaszę gryczaną lubimy ale tylko nie paloną- jest delikatniejsza (w/g mnie) i zdrowsza:)
Reniu ja też lubię niepaloną :) jest delikatna i nie pachnie tak intensywnie!
OdpowiedzUsuńJuż od samego patrzenia ślinka cieknie :o) A zdjęcia wykonałaś perfecto <3
OdpowiedzUsuńSałatka pełna smaku, fantastyczna :)
OdpowiedzUsuńJejku, jak ja lubię sałatkę z rgrillowanych warzyw! Do tej pory, co prawda bez kaszy robiłam, ale czemu nie spróbować?
OdpowiedzUsuńKoniecznie polecam spróbować :)
UsuńŚwietna sałatka, bardzo pomysłowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity i zdrowy pomysł na obiad albo kolację:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Fajne, smaczne danie! :) Idealna kompozycja składników!
OdpowiedzUsuńNa pewno wyprobuje. Wspaniała kompozycja. :)
OdpowiedzUsuńWszystko co kocham!.
OdpowiedzUsuńTyle dobroci w jednym daniu<3 i jest mój ukochany grillowany bakłażan!
OdpowiedzUsuńPomysł na sałatkę extra, choć zamieniłabym kaszę;-)
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie na talerzu :) lubię takie sałatki, kolorowe a jednocześnie syte :) idealne jako lunch do pracy.
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci! Pysznie Łucjo! :)
OdpowiedzUsuńKolory tego dania nas urzekły! A smak? na pewno nie jest inaczej :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, do tego bardzo zdrowa! Świetna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią mięsa :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka - warzywka, niepalona gryka... Pycha :)
OdpowiedzUsuńJak malowana :>
OdpowiedzUsuńBakłażan,gryczana kasza więcej do szczęścia nie potrzebuje. Jak pięknie i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuń