expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 11 maja 2014

Bułki do burgerów

W cotygodniowym Wypiekaniu na śniadanie upiekliśmy bułeczki do burgerów. Lekkie i puszyste bułki, dzięki którym możemy w domu przygotować doskonałe hamburgery. Niewiele pracy a wiemy co jemy i każdy może sobie zrobić takiego jak lubi i z tym co lubi. Zapraszam :)

Składniki na 12 bułeczek:


Zaczyn

  • 340g pszennej białej mąki chlebowej - u mnie typ 650
  • 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10g drożdży świeżych)
  • 340g ciepłego mleka (35-38C)

Składniki dokładnie połączyć, przykryć folią spożywczą i zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość).



Składniki na ciasto właściwe:

  • 215 g pszennej białej mąki chlebowej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania bułek wymieszane za 2 łyżkami jasnego piwa - u mnie łyżka wody
  • sezam do posypania bułek

Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami.

Wyrobić miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Powinno być mocno napowietrzone.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionej misy, zakryć folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi rozciągnąć na prostokąt o grubości około 1.5 cm i podzielić na 12 mniejszych prostokątów.

Formować dobrze naciągnięte bułki (tutaj jest pokazane jak formować bułeczki by ładnie wyrosły i zachowały okrągły kształt) i układać je w odległości około 5 cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć luźno folią i zostawić na 2 - 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.

Piekarnik rozgrzewamy do 200C.

Każdą bułkę posmarować dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać ziarnem sezamowym.

Piec przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane. Studzić na kratce. 
 Domowy hamburger
Składniki na 12 hamburgerów:
  • kg mięsa wołowego - u mnie pół na pół wołowe i wieprzowe
  • 4 łyżki ulubionej musztardy
  • 3 małe cebule 
  • 2 jajka
  • młotkowany pieprz z kolendrą Kamis
  • sól morska Kamis
Mięso umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać. Zmielić wszystko razem w maszynce do mięsa. Dodać jajka, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrobić. Uformować kotlety, przykryć folią i wstawić do lodówki. 
Składniki na sos majonezowo-musztardowy: 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • kilka gałązek koperku
  • sól morska Kamis
  • pieprz kolorowy Kamis
Majonez, jogurt i musztardę połączyć. Dodać posiekany koperek. Sos wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Dodatkowo:
  • kilka ogórków konserwowych
  • czerwona cebula 
  • kilka liści sałaty, u mnie szpinaku
  • pomidor
  • keczup
  • ser żółty w plasterkach
  • bardzo cienko pokrojony boczek
Ogórki, cebulę i pomidor pokroić w plasterki. Boczek usmażyć na suchej patelni na chrupiąco. Sałatę umyć, osuszyć. 
 
Hamburgery smażyć na lekko naoliwionej patelni. Bułki przekroić wzdłuż i podgrzać na suchej patelni z obu stron. Ciepłą bułkę posmarować sosem, na to kłaść sałatę, ogórki. Następnie gorący kotlet, ser, boczek, pomidor, cebula, keczup, sałata i posmarowaną sosem drugą część bułki. Od razu podawać.
Smacznego :)


Razem ze mną piekli: 
Dobrafka z blogu Bona Apetita
Kinga z blogu Małe kulinaria
Wiosenka z blogu Eksplozja smaku
Bernika z bloga Mój kulinarny pamiętnik
Magda z bloga Z miłości do słodkości
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Ewelina z bloga Przy kubku kawy
Iza z bloga Smaczna Pyza
Bułeczki dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach chleba: 
 

38 komentarzy:

  1. burgery domowe <3 <3
    wiedziałaś jak wywołac u mnie ślinotok!!

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem już po śniadaniu ale na widok takiego hamburgera moje ślinianki zwariowały :)
    cudnie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wypas! :) Zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też je piekłam;)) Musze jeszcze tylko dodać na bloga;) Ale moje burgery nie są tak bogate jak Twoje;)) Są przepyszne!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe bułki hamburgerowe naprawdę warto zrobić, bo są przepyszne, a Twoje wyglądają świetnie, no i te burgery... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie Ci wyszły nie ma jak od czasu do czasu zrobić sobie domowego fast food`a

    OdpowiedzUsuń
  7. Wielki! Już bym się w niego wgryzła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łucjo-bułki wzorcowe, a hamburger bardzo apetyczny :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bułeczki, a ten hamburger jak smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pychotka ! chętnie bym zjadła no, ale niestety......!

    OdpowiedzUsuń
  11. te bułeczki są przecudne, jak z obrazka :-) zdecydowanie muszę takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym wszamała takiego burgera

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne i bardzo smakowite te bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojoj! Jakie mega pełne pszności! Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bułeczki jak malowane:-) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Baaardzo apatyczne,a ja bez śniadania ;-) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. No pięknie. I po co ja Cię odwiedziłam? Po to chyba tylko, żeby narobić sobie ogromniastej ochoty na takiego pięknego i pysznego burgera :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszne bułeczki :) do następnego wypiekania !

    OdpowiedzUsuń
  19. jakie krągłe i rumiane! pięknie Ci się upiekły

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealne! Masz talent do pieczenia pieczywa :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepyszne bułeczki, to już drugi przepis , na który dziś trafiłam, ale ten Twój absolutnie zmusza mnie do zrobienia, zdjęcia tak sugestywne,że mi się chce jeść patrząc na to , co do bułeczek napakowałaś.

    OdpowiedzUsuń
  22. Idealne! a tym hamburgerem to mnie powaliłaś-domowe fast foody cenię sobie bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  23. genialnie ci wyszły, miło było razem piec.

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie bułeczki chodzą za mną do dawna ale wena mnie opadła do pieczenia bułek. Hamburger idealny ha ha i jaki dostojny

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam domowe bułeczki do burgerów, no i ten Twój burger - wow! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Łucjo, piękne są te bułeczki i Twój burger, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mega olbrzym ten burger:) wspaniale się wypiekły Twoje bułeczki:) dzięki za kolejny wspólny raz:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU