expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 14 sierpnia 2014

Patisony faszerowane mięsem

 
Słoneczne patisony faszerowane mięsem wołowym i aromatycznym sosem pomidorowo-paprykowym. Takie dania moglibyśmy jeść codziennie.
Jeśli nie macie dostępu do patisonów, równie dobrze sprawdzi się tu cukinia i kabaczek. Zapraszam :) 


Składniki:
  • 4 średnie patisony
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 600 g pomidorów lima
  • papryka czerwona
  • łodyga selera naciowego
  • marchewka
  • cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki cienkiego szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • sól morska, świeżo mielony pieprz, mielona słodka papryka
  • oliwa do smażenia

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Po chwili dodać drobno pokrojoną paprykę. Na średnim ogniu podsmażać, co jakiś czas mieszając, aż papryka zacznie pachnieć. Dodać pokrojoną w plasterki łodygę selera oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Dusić 10 minut, następnie wrzucić pomidory. Dusić ok. 30 minut, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. 
Mięso mielone podsmażyć na oliwie z czosnkiem utartym ze szczyptą soli morskiej. Całość dodać do sosu pomidorowego, wymieszać, dusić 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i mieloną słodką papryką, dodać natkę pietruszki, szczypiorek, oregano. Zagotować i zdjąć z ognia. 
Patisony umyć, ściąć wierzch i wydrążyć środki. Do każdego nałożyć sos, gotowe ustawić w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia każdy patison oprószyć łyżką sera.  Piec aż ser się rozpuści a warzywa będą miękkie. Przed podaniem można jeszcze oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego : )


20 komentarzy:

  1. niestety w tym roku moimi patisonami objadały się ślimaki, ale bardzo lubimy takie właśnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda:)) tak słonecznie, że aż chce się jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie przestanie mnie zadziwiać to warzywo, wygląda bardzo specyficznie; D A jeszcze go nie jadłam, muszę więc nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie nafaszerowane jadalne naczynko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ładnie! Świetny pomysł z tym patisonem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przecudownie! Uwielbiam patisonki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ładne zgrabne patisony, fajnie nadziane :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak mogłabym jęść je każdego dnia kiedy jest sezon na patisony :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apetycznie wyglądają. Super pomysł na danie obiadowe :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie one piękne na talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszelkie warzywa faszerowane. Są pyszne i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacja :) Takie dania nigdy mi się nie nudzą!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy na własne oczy nie widziałam patisonów ;P

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł. Pięknie i smacznie wyglądają. Lubię patisony.:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny miałaś obiad :) Słońce na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Co roku szukam patisonów i znaleźć nie mogę, a szkoda, bo kuszą mnie bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy nie jadłam patisonów, intrygują mnie już od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wieki nie jadłam patisonów... a wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU