Szybkie ciasteczka z dużą ilością masła orzechowego i czekoladą. Bardzo smaczne i intensywnie orzechowe. Zamknięte w szczelnym pojemniku zachowują świeżość przez kilka dni. Zapraszam :)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 300 g masła orzechowego, u mnie z kawałkami orzechów
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g pokrojonej gorzkiej czekolady
Masło i masło orzechowe ucieramy z cukrem. Stale miksując dodajemy kolejno jajka. Następnie ekstrakt i mąkę z sodą. Do jednolitego, gęstego ciasta wsypujemy posiekaną czekoladę - mieszamy.
Dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układając, ciastka lekko spłaszczamy i pamiętamy by zachować odstępy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 13-15 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Źródło: Poezja Smaku
wyglądają bardzo smakowicie, a masło orzechowe na pewno dodało im jeszcze więcej smaku!
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Pyszna propozycja. Mniam :-)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńkoocham wszelakie ciasta na bazie masła orzechowego <3
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam takie ciasteczka!!!!! Z masłem orzechowym, moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka, uwielbiam takie do herbaty :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe toleruję jedynie w takich ciastkach, samo w sobie jakoś nie rzuca mnie na kolana.. :)
OdpowiedzUsuń