Szarlotka na kruchym spodzie, z prażonymi jabłkami. Pachnąca maślanym ciastem, wanilią i pieczonymi jabłkami. Idealna do podania na ciepło, z bitą śmietaną i lodami. Zapraszam :)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Dodatkowo:
- 1,2 kg jabłek
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru z wanilią
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, miód i cukier. Prażyć kilka minut, tak by jabłka odparowały, ale się nie rozpadły. Pod koniec zasypać przesianą mąką ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się mąki z owocami. Doprawić cynamonem. Przestudzić.
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto wyłożyć na spód i boki - mniej więcej na wysokość 3-4 cm.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np. ziarnem fasoli. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać, aż spód lekko się zrumieni.
Na podpieczony wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach.
Upieczone ciasto odstawić na kratkę na 10 minut. Następnie ostrożnie zdjąć obręcz i pokroić na porcje.
Podawać oprószone cukrem pudrem, z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji:
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
To sama radość zjeść kawałek takiej szarlotki :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńo ja.. ależ musiał być zapach podczas pieczenia! <3
OdpowiedzUsuńjabłka, cynamon i kruche- trio idealne! :)
Prawie czuje jak pachnie...mniam :) Wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńMmm wspaniała! Uwielbiam takie wypełnione po brzegi jabłkami :)
OdpowiedzUsuńNa taką szarlotkę zawsze mam ochotę <3
OdpowiedzUsuńWyborna :)
OdpowiedzUsuńKuszący :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze z najlepszych, jesiennych ciast :)
OdpowiedzUsuńIdealna,aż sobie upiekę,a co.
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :) jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki za smak, wygląd, jabłka i ciasto, czyli za wszystko :) Zjadłabym kawałek takiego ciasta, oj zjadła... :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie piekłam szarlotki! Narobiłaś mi smaka tymi zdjęciami. :)
OdpowiedzUsuńcudna!
OdpowiedzUsuńSzarlotka tatrzanska cudne I pyszne ciasto
OdpowiedzUsuń