expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 10 grudnia 2015

Szarlotka / z jabłkami

Szarlotka na kruchym spodzie, z prażonymi jabłkami. Pachnąca maślanym ciastem, wanilią i pieczonymi jabłkami. Idealna do podania na ciepło, z bitą śmietaną i lodami. Zapraszam :) 

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka zimnej wody
Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  

Dodatkowo:
  • 1,2 kg jabłek
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, miód i cukier. Prażyć kilka minut, tak by jabłka odparowały, ale się nie rozpadły. Pod koniec zasypać przesianą mąką ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się mąki z owocami. Doprawić cynamonem. Przestudzić. 

Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto wyłożyć na spód i boki - mniej więcej na wysokość 3-4 cm. 
Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np. ziarnem fasoli. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać, aż spód lekko się zrumieni. 
Na podpieczony wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach. 
Upieczone ciasto odstawić na kratkę na 10 minut. Następnie ostrożnie zdjąć obręcz i pokroić na porcje. 
Podawać oprószone cukrem pudrem, z bitą śmietaną i lodami waniliowymi. 
Smacznego  :)


Przepis dodaję do akcji:

 https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Moje wypieki. Wielki powrót

15 komentarzy:

  1. To sama radość zjeść kawałek takiej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o ja.. ależ musiał być zapach podczas pieczenia! <3
    jabłka, cynamon i kruche- trio idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawie czuje jak pachnie...mniam :) Wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm wspaniała! Uwielbiam takie wypełnione po brzegi jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze z najlepszych, jesiennych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna,aż sobie upiekę,a co.

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna klasyka :) jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szarlotki za smak, wygląd, jabłka i ciasto, czyli za wszystko :) Zjadłabym kawałek takiego ciasta, oj zjadła... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja dawno nie piekłam szarlotki! Narobiłaś mi smaka tymi zdjęciami. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka tatrzanska cudne I pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU