expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 20 lipca 2016

Babeczki porzeczkowe z bezą


Kruche, chrupiące babeczki wypełnione czerwoną porzeczką i zwieńczone lekką, słodką bezą włoską. 
Przepis ukazał się w magazynie Kocioł, w nim znajdziecie więcej inspiracji. 
Zapraszam również do zajrzenia tu (klik) gdzie znajdziecie moje przepisy z porzeczkami z zeszłych lat :) 


Składniki na kruche spody:

  • 250 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka

Składniki na warstwę porzeczkową:

  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Składniki na bezę włoską:

  • 4 białka
  • 260 g cukru + 40 g cukru
  • 60 ml wody
Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy foremki starannie dociskając brzegi. Przygotowane formy wstawiamy na 30 minut do lodówki. Spody nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 oC. Studzimy na kratce.
Porzeczki podgrzewamy z cukrem na wolnym ogniu. Kiedy zaczną puszczać sok, wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w łyżce wody i ekstrakt waniliowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty. Studzimy. Porzeczkami wypełniamy kruche babeczki.
Przygotowujemy syrop.
W rondelku umieszczamy termometr cukierniczy, łączymy wodę z 260 g cukru i na małym ogniu podgrzewamy do osiągnięcia 118 stopni. Nie mieszamy.

Gdy syrop zacznie  osiągać temperaturę 100 stopni, zaczynamy ubijać białka jak na bezę, pod koniec dodając łyżeczka po łyżeczce pozostały cukier (40 g).
Kiedy syrop osiągnie temperaturę 118 stopni natychmiast ściągamy go z palnika, maksymalnie zwiększamy obroty miksera i powoli, cienką strużką wlewamy syrop cukrowy do ubijanych białek. Miksowanie kontynuujemy przez 5 - 8 minut. Beza powinna być bardzo sztywna, gęsta, lśniąca i powinna się wystudzić.
Gotową bezę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy babeczki. Bezę opalamy palnikiem gazowym do creme brulee. 
Można też bezę zrumienić w piekarniku. 
Smacznego :) 



11 komentarzy:

  1. Obłędnie cudowne,o ,tak powiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Urzekają swą urodą te Twoje babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe babeczki. Są tak ładne i kuszą swoim wyglądem, że trudno przejść obok nich obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają po prostu mega apetycznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale urocze babeczki, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. cudownie wypełnione bezami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czadowe - muszą świetnie smakować takie kwaskowate porzeczki ze słodką bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie urocze! Nie mogę się na nie napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU