expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 17 grudnia 2015

Tort makowy

Wykwintny, intensywnie makowy tort przełożony delikatnym kremem serowo-maślanym. Lekki, puszysty, nieprzesłodzony. Wbrew pozorom, mało skomplikowany w przygotowaniu. 
Przepis, który jest w naszej rodzinie od wielu lat i pieczemy go zazwyczaj na święta, lub noc sylwestrową. Jeśli jeszcze nie piekliście podobnego, to koniecznie namawiam Was, byście spróbowali. :)

Składniki na blaty makowe:

tortownica o średnicy 18 cm

  • 200 g mielonego maku
  • 200 g cukru
  • 6 jaj
  • 2 i 1/2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego

Dodatkowo: 
  • 3/4 szklanki wody z cukrem waniliowym do nasączenia blatów. 


Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę (ok.5 minut), dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i mak. Składniki łączymy, następnie dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek. Delikatnie, mikserem na najniższych obrotach miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą.

Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 ° C. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.



Składniki na masę:

  • 750 ml mleka 3,2 %
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 5 jaj
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru



Jajka lekko roztrzepujemy ze śmietaną 18%. Mleko i śmietankę zagotowujemy, wlewamy śmietanę z jajkami i na bardzo małym ogniu podgrzewamy, aż masa się zetnie i zrobi się serek. Zajmuję to ok. 15 - 30 minut, podgrzewamy do momentu aż ser wyraźnie oddzieli się od wody.

Całość odlewamy na sitko wyścielone gazą lub tetrą. Dokładnie odsączamy serek i całkowicie studzimy.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodajemy stopniowo serek i miksujemy aż składniki się połączą.


Gotową masą przekładamy nasączone makowe blaty, zostawiając trochę do ozdobienia góry tortu. Wierzch można dowolnie udekorować, u mnie były to filetowane pomarańcze i żurawina.

Smacznego :) 
Tu (klik) znajdziecie przepis na ten sam tort, w większej wersji :) 
Zapraszam!

16 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ten tort. Robię tort makowy inny. Ale chętnie też zrobiłabym właśnie w takiej wersji jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny tort, bardzo lubię makowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wooow.. ale torcisko! :)
    Mmmm... musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyobrażam sobie jaki musiał być smaczny <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi smakować genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały. Też planuję w tym roku tort makowy. Będę pamiętać o twoim przepisie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny!
    Wspaniale jest zjeść taki tort w świąteczny czas.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Czy mäk mä być suchy zmielony?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU