Tarta z ricotty. Tak pyszna, że lepszej jeszcze nie jadłam :) Spód delikatny i maślany, jego brzegi rozwarstwiają się podobnie do ciasta francuskiego. Krem lekki, puszysty, waniliowy, a na nim słoneczne morele.
Tarta podbiła nasze serca i na pewno upiekę ją jeszcze nie raz :)
Składniki na formę o średnicy 25 cm.
Ciasto:
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 250 g ricotty
Krem:
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 ml śmietany 18%
- 1 lekko ubite jajko
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- morele
Zimne masło posiekać z mąką do uzyskania kruszonki, dodać ricottę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 15-20 minut.
Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, formując okrągły placek o grubości 3-5 mm i średnicy nieco większej niż forma. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Rozwałkowane ciasto przenosimy do lekko natłuszczonej foremki, najlepiej na wału. Docisnąć boki palcami i odciąć wystające pbrzegi. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchą fasolą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10 minut.
Zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut, do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie przygotować krem.
Morele sparzyć
wrzątkiem, po minucie wodę odlać i zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i
wypestkować*
Jajko, ekstrakt waniliowy, cukier puder i śmietanę miksujemy do połączenia składników. Krem wylewamy na podpieczony spód, układamy morele. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż na wierzchu utworzy się złota skorupka.
Tartę wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny**
Smacznego :)
* ja moreli nie obrałam, ale radzę obrać, ponieważ przy tak delikatnym kremie źle kroiło się nie obrane owoce
** ciasto kroiłam jeszcze ciepłe i całkiem dobrze się kroiło, jednak polecam je najpierw schłodzić
Źródło: Magazyn KUCHNIA
Po prostu..CUDOWNA. :-)
OdpowiedzUsuńcudownie smakuje :)
UsuńInspirująca tarta!:)
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńJest piękna:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję Olimpio :D
Usuńooo.. i się zakochałam.. Jak ja sobie wyobraziłam ten smak, cudo! <3
OdpowiedzUsuńwcale Ci się nie dziwię :) ja też się zakochałam :D
UsuńCudo :)! A spód...coś nowego:)!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna!
OdpowiedzUsuńJem ją oczami...
bardzo dziękuję :)
UsuńPięknie podana, cudny talerzyk i tarta aż się śmieje :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńchyba się skuszę na Twoją opcję z morelami, tylko muszę dorwać ricottę :)
OdpowiedzUsuńskuś się :) warto!!
Usuńwygląda tak pysznie i delikatnie!:)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda - jak zwykle z resztą :-) a morele... już czuję jak apetycznie pachnie...
OdpowiedzUsuńjest pyszna , miałam przyjemność ją spróbować
OdpowiedzUsuńpolecam!
:)
UsuńKlimatyczne i urocze zdjęcia :) Uwielbiam morele za smak i intensywną barwę :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo fajnie :-) i pewnie też nieźle smakuje :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na ciasto do tarty - do tej pory widziałam ricottę tylko w kremie do tarty, a tu w samym cieście :)
OdpowiedzUsuń