Witam serdecznie w Weekendowej Cukierni. Jestem jej sierpniową gospodynią i chciałabym zaprosić wszystkich do wspólnego pieczenia :)
Moja propozycja to obłędnie czekoladowe ciasto, podane z konfiturą wiśniową i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo słodkie, bardzo czekoladowe i bardzo delikatne. Lekkie i rozpływające się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom ciast czekoladowych, choć nie tylko :)
Porcja takiego ciasta zaspokoi Wasze zapotrzebowanie na słodycze i czekoladę na cały dzień, a może i dłużej :) ja następnego dnia z przyjemnością sięgnęłam po kolejny kawałek :)
Od czasu do czasu taka czekoladowa rozpusta każdemu dobrze zrobi dlatego ciasto polecam i zapraszam :) Przyłączcie się do zabawy i upieczcie coś naprawdę słodkiego ;)
Składniki na ciasto:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 5 jaj
- szklanka cukru
- czubata łyżka mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta chilli w proszku
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
- konfitura wiśniowa gotowa,
- 200 g śmietanki 30 lub 36%
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Jaja utrzeć z cukrem na bardzo wolnych obrotach, tak by ich nie ubić, tylko utrzeć. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i chilli. Wymieszać. Cały czas mieszając łączymy z ostudzoną masą czekoladową i wylewamy do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni, przez 30 minut.
Sos czekoladowy: Czekoladę mleczną rozpuścić na parze i wymieszać ze śmietanką.
Konfitura wiśniowa: Wydrylowane wiśnie wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Podgrzewać delikatnie na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Stale mieszać by owoce się nie przypaliły. Podgrzewać kilka minut, by część soku odparowała. Wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, chwilę jeszcze gotować i zestawić z ognia.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
Ciasto podawać na ciepło, polane sosem czekoladowym, z bitą śmietaną i konfiturą z wiśni.
Smacznego :)
Źródło: KUCHNIA
Ale piękne!!!Teraz już wiem,czemu Cię nie było ostatnio-takie ciasto pochłania czas:)
OdpowiedzUsuńAguś wbrew pozorom ciasto nie jest pracochłonne :) bardzo Ci je polecam ;)
UsuńTakie ciasta czekoladowe biorę w ciemno :) Wygląda niesamowicie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:) uwielbiam czekoladowe ciacha, pycha:D:D
OdpowiedzUsuń:) dziękuję!
Usuńrozpusta! :) już wiesz, że wezmę udział :)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy :)
UsuńWygląda obłędnie pysznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam czekoladę :-) już mam ochotę zrobić to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńNiesamowity widok, który oko cieszy:-)
OdpowiedzUsuńCiasto pycha te czekoladowe smaki mnie powalają :-)
OdpowiedzUsuń:) może się skusisz ? :)
UsuńŁucjo, ciasto zapowiada się znakomicie i mam wielka chęć je przygotować! :-) Dosłownie kilka dni robilam konfitury z wiśni - i proszę, jak szybciutko znajduje się dla nich zastosowanie :-).
OdpowiedzUsuńTy spryciaro już masz połowę przepisu zamkniętą w słoikach!
Usuń:) cieszę się bardzo i liczę na Ciebie :D
UsuńZaraz wkładam moje ciacho do piekarnika :-). Mam nadzieję, że wszytsko uda się świetnie...
Usuńczekam z niecierpliwością na efekty :)
UsuńWygląda pysznie, może uda mi się je upiec po urlopie:-)
OdpowiedzUsuńIdealne by podać gościom. Prezentuje się apetycznie i z pewnością szybko znika.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie za szybko :)
Usuńtak smaczne i piękne zdjęcia że aż poczułam smak Twojego ciasta...
OdpowiedzUsuńpycha! wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńps. gotowanie za głosowanie juz trwa:)
:) miło mi to słyszeć!
UsuńPyszności pełne czekolady :)
OdpowiedzUsuńpraktycznie sama czekolada :) pycha!
UsuńTo ciasto wygląda doskonale! :)))
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńLucja dziekuje, ta bomba kaloryczna to niebo w gebie, takze na zimno!!!:)PYCHOTA!!!
OdpowiedzUsuńbardzo miło mi to słyszeć :)
Usuń