expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 1 sierpnia 2013

Weekendowa Cukiernia i Ciasto czekoladowe


Witam serdecznie w Weekendowej Cukierni. Jestem jej sierpniową gospodynią i chciałabym zaprosić wszystkich do wspólnego pieczenia :) 
Moja propozycja to obłędnie czekoladowe ciasto, podane z konfiturą wiśniową i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo słodkie, bardzo czekoladowe i bardzo delikatne. Lekkie i rozpływające się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom ciast czekoladowych, choć nie tylko :) 
Porcja takiego ciasta zaspokoi Wasze zapotrzebowanie na słodycze i czekoladę na cały dzień, a może i dłużej :)  ja następnego dnia z przyjemnością sięgnęłam po kolejny kawałek :) 
Od czasu do czasu taka czekoladowa rozpusta  każdemu dobrze zrobi dlatego ciasto polecam i zapraszam :) Przyłączcie się do zabawy i upieczcie coś naprawdę słodkiego ;)

Składniki na ciasto:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta chilli w proszku
Składniki na sos czekoladowy:
  •  100 g mlecznej czekolady
  •  2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
Dodatkowo:
  • konfitura wiśniowa gotowa, 
         lub 300 g wydrylowanych wiśni, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 g śmietanki 30 lub 36%
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Jaja utrzeć z cukrem na bardzo wolnych obrotach, tak by ich nie ubić, tylko utrzeć. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i chilli. Wymieszać. Cały czas mieszając łączymy z ostudzoną masą czekoladową i wylewamy do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni, przez 30 minut.

Sos czekoladowy: Czekoladę mleczną rozpuścić na parze i wymieszać ze śmietanką.

Konfitura wiśniowa: Wydrylowane wiśnie wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Podgrzewać delikatnie na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Stale mieszać by owoce się nie przypaliły.  Podgrzewać kilka minut, by część soku odparowała. Wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, chwilę jeszcze gotować i zestawić z ognia.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.

Ciasto podawać na ciepło, polane sosem czekoladowym, z bitą śmietaną i konfiturą z wiśni.

Smacznego :)

 

Źródło: KUCHNIA

29 komentarzy:

  1. Ale piękne!!!Teraz już wiem,czemu Cię nie było ostatnio-takie ciasto pochłania czas:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś wbrew pozorom ciasto nie jest pracochłonne :) bardzo Ci je polecam ;)

      Usuń
  2. Takie ciasta czekoladowe biorę w ciemno :) Wygląda niesamowicie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie:) uwielbiam czekoladowe ciacha, pycha:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. rozpusta! :) już wiesz, że wezmę udział :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam czekoladę :-) już mam ochotę zrobić to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowity widok, który oko cieszy:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto pycha te czekoladowe smaki mnie powalają :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łucjo, ciasto zapowiada się znakomicie i mam wielka chęć je przygotować! :-) Dosłownie kilka dni robilam konfitury z wiśni - i proszę, jak szybciutko znajduje się dla nich zastosowanie :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty spryciaro już masz połowę przepisu zamkniętą w słoikach!

      Usuń
    2. :) cieszę się bardzo i liczę na Ciebie :D

      Usuń
    3. Zaraz wkładam moje ciacho do piekarnika :-). Mam nadzieję, że wszytsko uda się świetnie...

      Usuń
    4. czekam z niecierpliwością na efekty :)

      Usuń
  10. Wygląda pysznie, może uda mi się je upiec po urlopie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne by podać gościom. Prezentuje się apetycznie i z pewnością szybko znika.

    OdpowiedzUsuń
  12. tak smaczne i piękne zdjęcia że aż poczułam smak Twojego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  13. pycha! wygląda obłędnie:)
    ps. gotowanie za głosowanie juz trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności pełne czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  15. To ciasto wygląda doskonale! :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Lucja dziekuje, ta bomba kaloryczna to niebo w gebie, takze na zimno!!!:)PYCHOTA!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU