Mątwy w winie to moja pierwsza propozycja w ramach współpracy z Celebro . Owoce morza duszone w białym winie hiszpańskim Celebro z dodatkiem kwiatów cukinii, a wszystko podane na rukoli.
Danie lekkie i smaczne, lekko ostre, ale można pominąć chilli, lub zastąpić je mieloną papryką słodką lub natką pietruszki.
Składniki na 3 porcje:
- 500 g mątwy mrożonej
- 5 ząbków czosnku
- papryczka chilli
- 12 kwiatów cukinii
- 250 ml białego wina - użyłam półwytrawnego wina Hiszpańskiego Celebro
- 2 małe czerwone cebule
- 2 pomidory
- ok. 150 g rukoli
- oliwa z oliwek
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz
Mątwy rozmrozić, opłukać i dokładnie osuszyć, skropić sokiem z limonki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę pokroić w cienkie plasterki. Kwiaty cukinii umyć i usunąć gorzkie słupki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i papryczkę chilli, po minucie dodać mątwy. Smażyć razem na mocnym ogniu ok. 4 minut, następnie wlać wino i gotować aż wino prawie całe odparuje, wtedy przykryć i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż mątwy będą miękkie.
W tym czasie umyć rukolę, osuszyć. Rozłożyć na talerzach. Cebulkę obrać i pokroić w krążki, pomidory umyć, pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie. Wszystko skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Gdy mątwy będą miękkie, doprawić je solą, pieprzem i sokiem z limonki. Na samym końcu dodać kwiaty cukinii, zamieszać i od razu wykładać na talerze, by kwiaty nie straciły swej jędrności.
Smacznego :)
Do potrawy podałam to samo półwytrawne białe wino hiszpańskie Celebro. Jest łagodne i orzeźwiające w smaku. Idealne do ryb i owoców morza.
Do potrawy podałam to samo półwytrawne białe wino hiszpańskie Celebro. Jest łagodne i orzeźwiające w smaku. Idealne do ryb i owoców morza.
Zachęcam do odwiedzenia strony: https://www.facebook.com/KlubCelebro
* przepis własny, jedynie sposób przygotowania mątwy zaczerpnęłam z kuchni Lidla.
jak dla mnie? Bardzo egzotycznie ;D
OdpowiedzUsuńAle pięknie podane!
Pieknie podane i ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuńCudny talerz pyszności i do tego winko:-), skusiłabym się już dziś:-)
OdpowiedzUsuńNajpierw spróbowałabym u Ciebie tej mątwy, bo jeszcze nie jadłam... Wygląda super :-)
OdpowiedzUsuńMątwy jeszcze nie jadłam, prezentuje sie wyśmienicie :-) i te kolorki fajne :-)
OdpowiedzUsuńMmmm... powiało wielkim światem :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Na pewno super smakowite danie :)!
OdpowiedzUsuńsuper jedzonko , pięknie podane
OdpowiedzUsuńgratuluje !
Wow - bardzo efektowne danie! :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie mam pojęcia jak smakuje mątwa, ale wygląda tak zachęcająco, że pewnie kiedyś nadrobię zaległości :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki :)
OdpowiedzUsuńJak elegancko !
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszne i eleganckie danie!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, choć nie wiem czy bym się zdecydowała spróbować mątwy :)
OdpowiedzUsuńpowiem Ci szczerze, że musiałam wpisać w wyszukiwarkę co to jest mątwa :D
OdpowiedzUsuń