Lekka, a zarazem pożywna tarta na spodzie serowym, z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą, obsypana szczypiorkiem i rzeżuchą. Walentynki coraz bliżej i pomidorki same ułożyły się  w kształcie serca :) Być może wykorzystacie przepis i przyrządzicie zapiekankę na Walentynkową kolację :) 
Składniki na kruchy serowy spód:
- 150 g zimnego masła
 - 150 g żółtego sera
 - 1 szklanka mąki
 - pieprz lub gałka muszkatołowa
 - sól
 - ewentualnie 1-2 żółtka
 
Masło i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z mąką i przyprawami, zagnieść gładkie ciasto. Jeśli chcemy by po upieczeniu ciasto miało miękkie brzegi, dodać żółtka. Przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia (jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym to nie trzeba wyścielać). Ciasto docisnąć palcami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem), ok 10-15 minut.
Składniki na farsz na formę o wymiarach 36x24:
- 400 g pomidorków koktajlowych
 - 300 g sera feta
 - 4-5 jajek
 - 2 łyżki mleka
 - 1 łyżka mąki kukurydzianej
 - szczypta soli
 - szczypta pieprzu
 - garść kiełków cebuli (zastąpiłam szczypiorkiem i rzeżuchą)
 - kilka gałązek świeżego tymianku
 
2/3 pomidorków przekroić na pół, wydrążyć miąższ i nadziać środki fetą. Na podpieczonym spodzie wyłożyć całe i nadziane fetą pomidorki. W wysokim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem, mąką, solą i pieprzem, wylać to pomiędzy pomidorki. Na wierzchu ciasta ułożyć szczypiorek i rzeżuchę. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem udekorować gałązkami tymianku.
Smacznego :) 
Źródło: Magazyn Kuchnia XI/2011.
Tulipanek zwiastuje wiosne:)i tarta taka smaczna!
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda :) a to serduszko bomba ;)
OdpowiedzUsuńidealne danie na Walentynki :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń