expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 2 lutego 2013

Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą

Lekka, a zarazem pożywna tarta na spodzie serowym, z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą, obsypana szczypiorkiem i rzeżuchą. Walentynki coraz bliżej i pomidorki same ułożyły się  w kształcie serca :) Być może wykorzystacie przepis i przyrządzicie zapiekankę na Walentynkową kolację :)

Składniki na kruchy serowy spód:
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • pieprz lub gałka muszkatołowa
  • sól
  • ewentualnie 1-2 żółtka
Masło i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z mąką i przyprawami, zagnieść gładkie ciasto. Jeśli chcemy by po upieczeniu ciasto miało miękkie brzegi, dodać żółtka. Przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia (jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym to nie trzeba wyścielać). Ciasto docisnąć palcami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem), ok 10-15 minut.

Składniki na farsz na formę o wymiarach 36x24:
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g sera feta
  • 4-5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli 
  • szczypta pieprzu
  • garść kiełków cebuli (zastąpiłam szczypiorkiem i rzeżuchą)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
2/3 pomidorków przekroić na pół, wydrążyć miąższ i nadziać środki fetą. Na podpieczonym spodzie wyłożyć całe i nadziane fetą pomidorki. W wysokim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem, mąką, solą i pieprzem, wylać to pomiędzy pomidorki. Na wierzchu ciasta ułożyć szczypiorek i rzeżuchę. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem udekorować gałązkami tymianku.
Smacznego :)

Źródło: Magazyn Kuchnia XI/2011.








4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU