Muszle
makaronowe faszerowane cukinią i papryką. Zapieczone w sosie
pomidorowo-paprykowym.
Lekka i jednocześnie pożywna propozycja na obiad, która ukazała się w letnim wydaniu magazynu Kocioł.
Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam do najnowszego numeru:
Składniki:
- 250 g makaronu Conchiglioni
- 2 młode cukinie
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- ½ papryki zielonej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 60 g twardego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Składniki
na sos pomidorowy:
- 500 g pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Makaron gotujemy
w dużej ilości energicznie gotującej się, osolonej wodzie. Odcedzamy. Warzywa
myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę. Na oliwie podsmażamy cebulę i
czosnek. Następnie dodajemy paprykę.
Kiedy zacznie pachnieć wrzucamy cukinię i na małym ogniu dusimy warzywa, aż
odparują i zmiękną. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z poszatkowaną natką
pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Do przestudzonej mieszanki ścieramy
ser.
Paprykę i
obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy czosnek.
Dodajemy paprykę i pomidory. Podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Miksujemy na gładko i doprawiamy solą i
pieprzem.
Sos wylewamy
na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 24 x 24 cm. Muszle nadziewamy
przygotowanym farszem i układamy w formie. Gotowe zapiekamy 20 minut w 200 °C.
Smacznego :)
bardzo oryginalnie podane w kokilkach - minimalistycznie, choć uroczo i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńPyszne muszle! Wyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam dania makaronowe, tym bardziej jeszcze faszerowane :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPychota.
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł na lekki obiad na lato!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
wspaniały obiad na lato :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie makaronowe pyszności<3
OdpowiedzUsuńPyszne danie, piękna stylizacja! :)
OdpowiedzUsuńŁucjo-wspaniałe muszle, muszą być pyszne. Nominowaliśmy Cię do Liebster Blog Award. szczegóły tu :
OdpowiedzUsuńhttp://akacjowyblog.blogspot.com/2015/07/jagody-lesne-rarytas-lata-liebster-blog.html
pozdrawiamy
Jakie pyszne te muszelki, pomysłowo nadziane :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie i smakowicie wyglądają te muszelki :) Za sam wygląd bym je jadła :)
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na muszle, mniam :)
OdpowiedzUsuńNie rozumiem jak mogły mi umknąć?;-) Wyglądają tak kusząco:-)
OdpowiedzUsuń