Lekka zupa krem z fasolki szparagowej. O delikatnym smaku i aromacie. Podana z grzankami lub makaronem idealnie rozgrzeje i nasyci brzuchy w te zimowe dni :)
Ja, co prawda nie mam problemów z tym żeby moja 3 latka zjadała warzywa czy owoce, wcina wszystko jak leci :) Ale gdy tylko podaję zupę z grzankami, to talerz zupy znika w kilka minut i nawet pomagać i zachęcać nie trzeba. Zje każdą zupę krem, byle by była z grzankami :) Jeśli macie w domu niejadków to może spróbujcie tego sposobu :)
Składniki na ok. 4 porcje:
- 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej (ok. 1 kg)
- 1 litr wody
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- 2 serki topione śmietankowe
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- kilka kromek chleba
- masło
Zagotować litr wody, wrzucić kostki rosołowe i fasolkę. Gotować ok 10 minut, aż fasolka będzie miękka. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 3 łyżkach śmietanki, dodać resztę śmietanki. Wszystko wlać do garnka i zamieszać. Serki topione pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Gotować kilka minut, mieszając. Całość zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Chleb posmarować masłem i pokroić w kosteczkę. podsmażyć na suchej patelni, aż grzanki ładnie się zrumienią.
Zupę rozlać na talerze, posypać grzankami i natką.
Smacznego :)
Mmmm...z fasolki...musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńjest pyszna :)
Usuńproszę, jakie proste, nigdy nie próbowałam z fasolki szparagowej zupy robić, jak widać, kuchnia, to nieograniczona kopalnia pomysłów
OdpowiedzUsuńale ma piękny kolorek :) Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń