expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Chleb z dynią, z maszyny

Smaczny chlebek z dodatkiem puree z dyni. Lekki, z mięciutkim, ładnie wyrośniętym, pomarańczowym środkiem. 


Składniki:


  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 450)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (dałam biały cukier)
  • 100 ml letniego mleka
  • 250 g puree z dyni
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Przygotować puree z  dyni. Obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Dynię zmiksować na puree i ostudzić. 
Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny. Najpierw mokre, potem suche, na końcu drożdże. Wybrać program podstawowy (3 godziny) i stopień zrumienienia skórki. 
Smacznego :)


Źródło: Bake&Taste

5 komentarzy:

  1. super wygląda, tak słonecznie, niedawno piekłam podobny, ale niestety zdjęć nie zdążyłam zrobić≤ bo szybko zjedliśmy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, uwielbiam dynie, a rzadko używam maszyny do chleba. Chyba spróbuje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie, że skorzystałaś z przepisu :) wspaniały Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, oby więcej takich na chleb z maszyny, bo z tego co obserwuję maszyny ludzie mają a te zarastają kurzem myślę dlatego, ze nie ma dobrych przepisów. Dzięki tej stronie moja maszyna wraca do łask i to jest piękne. dziękuję bardzo !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU