Smaczny chlebek z dodatkiem puree z dyni. Lekki, z mięciutkim, ładnie wyrośniętym, pomarańczowym środkiem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 450)
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego (dałam biały cukier)
- 100 ml letniego mleka
- 250 g puree z dyni
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Przygotować puree z dyni. Obrać dynię i pokroić w drobną
kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością
wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Dynię zmiksować na puree i
ostudzić.
Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny. Najpierw mokre, potem suche, na końcu drożdże. Wybrać program podstawowy (3 godziny) i stopień zrumienienia skórki.
Smacznego :) Źródło: Bake&Taste
super wygląda, tak słonecznie, niedawno piekłam podobny, ale niestety zdjęć nie zdążyłam zrobić≤ bo szybko zjedliśmy ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, uwielbiam dynie, a rzadko używam maszyny do chleba. Chyba spróbuje;)
OdpowiedzUsuńfajnie, że skorzystałaś z przepisu :) wspaniały Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńsuper przepis, oby więcej takich na chleb z maszyny, bo z tego co obserwuję maszyny ludzie mają a te zarastają kurzem myślę dlatego, ze nie ma dobrych przepisów. Dzięki tej stronie moja maszyna wraca do łask i to jest piękne. dziękuję bardzo !!!
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa :)
Usuń