Lekki sernik na zimno, z dodatkiem kolorowej galaretki, na spodzie z okrągłych biszkoptów. Szybki i prosty do zrobienia. Idealny, jako deser dla dzieci :)
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
- kilka okrągłych biszkoptów
- 0,5 kg sera mielonego (z wiaderka)
- 250 g serka mascarpone
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
- po 1/2 opakowania galaretki cytrynowej, agrestowej i wiśniowej
Każdą galretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wylać do płaskiego naczynia. Po ostudzeniu, gdy galretki zastygną pokroić je nożem w kostkę.
Tortownicę wyłożyc folia aluminiową. Na dnie ułożyć biszkopty.
W misce umieścić sery i cukry, zmiksować na gładką masę, dodać ostudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować.
Do tortownicy wylać połowę masy serowej, wyłożyć galaretkę (zostawić trochę do ozdobienia wierzchu) i ponownie masę serową. Udekorować wierzch pozostałą galaretką. Sernik schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Na taki dzień? Taki sernik? Biorę w ciemno, no od razu się uśmiechnęłam :)
OdpowiedzUsuńproszę się częstować :)
OdpowiedzUsuńale zmyślnie go przyozdobiłaś galaretką - bardzo efektownie
OdpowiedzUsuńjest piękny, bardzo ładnie ozdobiony, na pewno był pyszny
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
bs
Zrobiłam ten serniczek na niedzielę:) Jest prosty, bardzo szybki w przygotowaniu, niesamowicie leciutki i po prostu pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam T.C.
cieszę się że sernik smakował :)
UsuńWygląda świetnie choć nie umiałabym tak przystroić góry sernika :) To nie znaczy, że nie spróbuję. Fajny i prosty przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)
Usuń