expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 6 stycznia 2013

Sernik z galaretką, na zimno

Lekki sernik na zimno, z dodatkiem kolorowej galaretki, na spodzie z okrągłych biszkoptów. Szybki i prosty do zrobienia. Idealny, jako deser dla dzieci :)

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
  • kilka okrągłych biszkoptów
  • 0,5 kg sera mielonego (z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
  • po 1/2 opakowania galaretki cytrynowej, agrestowej i wiśniowej
Każdą galretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wylać do płaskiego naczynia. Po ostudzeniu, gdy galretki zastygną pokroić je nożem w kostkę.
Tortownicę wyłożyc folia aluminiową. Na dnie ułożyć biszkopty.
W misce umieścić sery i cukry, zmiksować na gładką masę, dodać ostudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować.
Do tortownicy wylać połowę masy serowej, wyłożyć galaretkę (zostawić trochę do ozdobienia wierzchu)  i ponownie masę serową. Udekorować wierzch pozostałą galaretką. Sernik schłodzić w lodówce. 
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Na taki dzień? Taki sernik? Biorę w ciemno, no od razu się uśmiechnęłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale zmyślnie go przyozdobiłaś galaretką - bardzo efektownie

    OdpowiedzUsuń
  3. jest piękny, bardzo ładnie ozdobiony, na pewno był pyszny
    pozdrawiam
    bs

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam ten serniczek na niedzielę:) Jest prosty, bardzo szybki w przygotowaniu, niesamowicie leciutki i po prostu pyszny :)
    Pozdrawiam T.C.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie choć nie umiałabym tak przystroić góry sernika :) To nie znaczy, że nie spróbuję. Fajny i prosty przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU