Smaczny chlebek pszenny, z dodatkiem mąki gryczanej, pieczony na jogurcie naturalnym. Ładnie się kroi, jest puszysty i lekki. Piekłam go w maszynie, ale spokojnie można samodzielnie zagnieść ciasto i upiec chleb w piekarniku.
Składniki:
- ok. 400 g jogurtu naturalnego (2 małe kubeczki)
- 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 100 g mąki gryczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Wszystkie składniki umieszczamy w misie maszyny. Umieszczamy wg podanej kolejności, najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Wybieramy program podstawowy (3 godziny) i stopień zrumienia skórki.
Smacznego :)
Kolejny chlebek:)
OdpowiedzUsuńtrzeba coś jeść :) pozdrawiam!!
Usuńosko ten Twój chlebek wygląda, uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, na pewno pyszny
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
bs