expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Serca cynamonowo-migdałowe


Szwedzkie ślimaczki - Kanelbullar, u mnie w wersji Walentynkowej, czyli w kształcie serduszek. Pyszne i pachnące bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowo-migdałowym.


Składniki na ciasto:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki suszonych drożdży (lub 30-40g świeżych)
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 5 szklanek mąki
Składniki  na nadzienie:
  • 100 g mielonych migdałów
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1,4 szklanki cukru
Dodatkowo: 
  • 1 jajko (roztrzepane) do posmarowania bułeczek
  • cukier perłowy (użyłam cukru brązowego)
Na ciasto:
W garnku roztopić masło, dodać mleko i podgrzać, by było lekko ciepłe. W misce wymieszać drożdże z kilkoma łyżkami mleka, dodać resztę mleka, cukier, kardamon i sól. 1/2 szklanki mąki odsypać na później, resztę dodać do miski z drożdżami. Wszystko razem wymieszać, zagnieść gładkie sprężyste ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na nadzienie:
Wszystkie składniki połączyć i utrzeć na jednolitą masę.

Gdy ciasto wyrośnie, dodać 1/2 szklanki mąki i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 2 równe części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok 25x50 cm. Na całość ciasta wyłożyć połowę nadzienia i rozsmarować go na całości. Prawą część ciasta złożyć do środka, a następnie lewą część ciasta nałożyć na całość. Gotowy placek troszkę rozwałkować. Pokroić na 2-3 cm prostokąty. Następnie każdy prostokąt naciąć podłużnie po środku, zostawiając 1 cm od góry. Każdą odnóżkę zwinąć w spiralę, potem tak samo zwinąć je razem i formować serce, tak by łączenie było u góry*. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Gotowe serca ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zachować odstępy. (mi wyszły 3 blachy po 6 serduszek).
Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 10-15 minut.
Smacznego :)

*gdyby okazało się że nie zrozumieliście sposobu składania ciasta, te zdjęcia powinny pomóc :)


3 komentarze:

  1. wygladaja wspaniale i super pomysl z serduszkami. nigdy bym na to nie wpadla.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne są Twoje bułeczki, uwielbiam cynamon:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU