Słodkie babeczki z marcepanem. Puszyste, wilgotne i lekkie. Przepięknie pachnące. Idealne na każdą okazję. U mnie przybrały formę babeczek świątecznych. Zapraszam :)
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g marcepanu
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki rumu - pominęłam,
- 5-6 kropel aromatu migdałowego
W jednej misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przesiany cukier puder. Bezpośrednio do mieszanki mącznej zetrzeć na tarce o dużych oczkach marcepan, co jakiś czas przemieszać mąkę by marcepan się nie sklejał. W drugiej misce lekko rozbić jajka, dodać mleko, olej i aromat - wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papilotkami, jeśli pieczemy w formie silikonowej, nasmarować ją masłem i wysypać kaszą manną. Masę wyłożyć do foremek, do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, ok 20 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu formę wyciągnąć z piekarnika, odstawić na 5-10 minut, następnie babeczki wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce.
Babeczki można obsypać cukrem pudrem, lub udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Smacznego :)
Źródło: Inspirowane Smakiem
Babeczki upiekłam w formie silikonowej, którą otrzymałam w ramach współpracy z garneczki.pl
Chętnie bym Ci podkradła taką babeczkę :-)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne, świąteczne :-)
OdpowiedzUsuńbardzo świąteczne babeczki, są śliczne:-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńAch uwielbiam marcepan, takie babeczki muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńcudne! :)
OdpowiedzUsuń