Nigdy syropu piernikowego nie robiłam ani nie piłam, ale tak mnie kusił, że w końcu przygotowałam sobie taki rozpieszczacz :) Dlaczego rozpieszczacz? Ponieważ na co dzień piję kawę czarną, gorzką. Syrop nadaje kawie słodyczy i aromatu, który przyjemnie rozchodzi się po kuchni. Kawa aż się prosi o dodanie mleka, najlepiej spienionego. Idealnie wprowadza w cudowny nastrój i czuję, że Święta coraz bliżej :)
Syrop świetnie sprawdzi się również w gorącej czekoladzie :) Polecam !
Składniki:
- 300 ml wody
- 200 g cukru trzcinowego (można użyć białego)
- 2 łyżki domowego cukru z wanilią
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta kardamonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
Gotowy syrop przelać do zakręcanej butelki i przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Źródło: bazowałam na przepisie Kasi, Gotuję bo lubię
Nie lubię żadnych dodatków do kawy, ale z temu syropowi bym nie odmówiła!
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :)
UsuńZnalazłam właśnie przepis syrop zagotowany czekam aż wystygnie dom zapachniało świętami ale dopiero jutro pierwsza degustacja.
UsuńJa zrobiłam wczoraj, właśnie z przepisu Kasi. Wyszedł próbowany będzie weekendową porą. Nastepny sort będzie z Twojej modyfikacji i ocenimy:) W każdym razie to genialne niuanse świąteczne i przydać się mogą na Mikołajowe podarki.
OdpowiedzUsuńdokładnie :) mogą być smacznym świątecznym prezentem !
UsuńJa jakos nie przepadam za dodatkami do kawy, mleko to podstawa ale juz syropy nie do konca. Moze dla tego, ze nie pije slodkiej kawy ani herbaty, Tak czy siak syrop idealny jest do dodania np do polewy czekoladowej do ciasta lub do zrobienia koktajlu np alkoholowego:-), albo jak poprzedniczka pisze na swiateczny prezent:-). W tym roku zamiast syropu zrobilam sobie karmel piernikowy:-)
OdpowiedzUsuńczekam w takim razie na przepis :)
UsuńBrzmi bardzo smacznie! Chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńzachęcam :)
Usuńja bym zamiast do kawy na jakiś deser go dała:) mniam:D
OdpowiedzUsuńKapitalny!!! :)
OdpowiedzUsuńto ja tez wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńInspirujący syrop, nigdy takiego ani nie robiłam, ani nawet nie piłam .
OdpowiedzUsuńzachęcam do spróbowania :)
UsuńGenialny! W sam raz do świątecznej kawy!
OdpowiedzUsuńMmm, cudowny jest :)
OdpowiedzUsuńJa lubię słodką kawę, więc taki syrop to dodatek idealny :)
Mmmm kawa z nim musi smakować wspaniale! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do kawy, już pachnie świętami ;)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuńoj,oj-musi być cudowny.. nie tylko do kawy, ale i pewnie budyniu czy coś! :)
OdpowiedzUsuńspróbuj :)
UsuńMam zamiar go zrobić. Strasznie jestem ciekawa :)
OdpowiedzUsuńMajanko zrób koniecznie :)
Usuńja oczywiście też nie słyszałam o takim syropie, ale zachęciłaś maxymalnie:)
OdpowiedzUsuńcieszę się i zachęcam do spróbowania :)
UsuńKawa z takim syropem sprawiłaby,że piłabym jej dużo więcej:)Ale pomysł z syropem świetny:)
OdpowiedzUsuńja właśnie żałuję że piję jej tak mało i tak rzadko mogę się rozkoszować jej smakiem :)
UsuńBardzo pomysłowy sposób na kawę, którą uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał? A przecież nic trudnego... Ja kawy bez ubitego mleka i przyprawy nie piję wcale... Zresztą piję mało. Ale taki fajny syrop to jest coś.
OdpowiedzUsuńDo mojej porannej, mlecznej kawy byłby idealny :)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką takich syropów wolę czarną kawę, ale fajny dodatek dla smakoszy. Kawa pachnąca świętami :-)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :) ale syrop mi posmakował i chętnie dodaję go do kawy!
UsuńNa pewno kawa zimą smakuje z tym syropem wyjątkowo!
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńTeż go robiłam i jestem zachwycona :))
OdpowiedzUsuń