Serca lub choinki wykonane z piernika i udekorowane lukrem królewskim. Mogą być miłym prezentem jadalnym dla bliskich.
Wykonanie jest proste, z ciastem dobrze się pracuje i pieczenie szybko idzie. Pierniczki podczas pieczenia zachowują kształt. Troszkę więcej pracy jest z lukrowaniem. Szablon serca należy wyciąć z papieru i odrysować na rozwałkowanym cieście. Do choinek potrzebne są różnej wielkości foremki w kształcie gwiazdki, kółka lub kwiatuszka. Upieczone można dać dzieciom do dekoracji, niech przygotują swoje serce lub choinkę i podarują dziadkom.
Zuzia już tyle ozdobiła i zjadła tych pierników, że bałam się że nic dla mnie nie zostanie :) Zapraszam!
Składniki:
- 230 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 duże jajko
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki domowej przyprawy do piernika
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika, sól, wymieszać i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę.
Dodać miód, zmiksować, dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać
przesiane suche składniki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny, lub całą noc.
Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość
około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką (na serca ciasto może być troszkę grubsze). Serca odrysować z przygotowanego szablonu. Elementy na choinki wykrawać z różnej wielkości foremek w kształcie gwiazdek, kółek lub kwiatuszków.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty
około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, odczekać kilka minut by pierniczki stwardniały, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
Z podanych składników wyszło mi 8 choinek i 4 serca.
Lukier królewski:
- 4 białka
- 4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Cukier puder przesiać. W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po
łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania
dodać ekstrakt z wanilii. Lukier powinien gęsty, tak by nie spływał z choinek.
Formować choinki:
Na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę
lukru królewskiego
rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z
ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na
szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.
Choinki nie są duże, ich wielkość uzależniona jest od ilości użytych foremek, u mnie 6 elementów.
Dekoracja serc:
Lukier przełożyć do worka cukierniczego. Worek mocno skręcić przesuwając lukier do rożka, który minimalnie odciąć, tak by zrobić jak najmniejszy otwór. Dowolnie udekorować. Do wypełniania większych powierzchni końcówkę naciąć troszkę więcej, być może lukier będzie za gęsty, wtedy dodawać po kilka kropli soku z cytryny lub przegotowanej wody, dokładnie wymieszać i sprawdzić konsystencję.
Źródło: przepis i choinki Moje Wypieki, serca pomysł własny.
Gosia )
OdpowiedzUsuńŁucjo, j
a NAPRAWDĘ ...........PODZIWIAM !
Wiele dobrego na Święta dla Ciebie, Rafała i " Bąbli" :)
Gosiu pięknie dziękuję :)
UsuńNie wiem co lepsze, piekniejsze i smaczniejsze - czy serduszka czy choinka, wiem za to, że wyglądają obłednie :)
OdpowiedzUsuńśliczne:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie udekorowane :-)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe dzieła sztuki!!! Nie mogę się napatrzyć.... :)
OdpowiedzUsuńświetnie udekorowane:) aż szkoda jeść.
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowane. Tak oko cieszą. Jesteś bardzo uzdolniona. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńPrzepiękne serca!
OdpowiedzUsuńTak bogato dekorowane.
Idealne na prezent.
Przepiękne :)
OdpowiedzUsuńprzecudne, jak zawsze! :-)
OdpowiedzUsuńCo za precyzja , ile artyzmu! Cudownie udekorowane, pomysłowo bardzo.Podoba mi się pomysł przewiązania wstążką.
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze zmobilizuję siły i zrobię kilka takich serc, by rozdać bliskim z życzeniami.
Piękne te serca. Gratuluję.
OdpowiedzUsuńPiękne, jestem pełna podziwu dla dekoracji :-)
OdpowiedzUsuńserca cudnie wyglądają z tasiemką!! a do tego dekor z lukru- pięknie i pysznie:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękne, aż szkoda jeść. Ja jak zabieram się za tak misterną robotę to odechciewa mi się po chwili:)
OdpowiedzUsuńJakie one są śliczne! Wspaniałe pierniki. Dziękuję Ci za udział w Festiwalu Pierniczków :)
OdpowiedzUsuńMajanko dziękuję :)
UsuńŁucjo, jakie piekne i misternie ozdobione pierniczki!
OdpowiedzUsuńMałe dzieła sztuki!! Mi lukier do tej pory nie wychodził, ale robiłam bez białek, ten przepis wykorzystam, bo efekty twojej pracy bardzo do tego zachęcają :))
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :) do takich dekoracji daję zawsze białka, kiedyś nie dawałam i dziwiłam się dlaczego mi nie wychodzi :)
UsuńZgadzam się, że to dzieła sztuki! Trzeba mieć talent, żeby coś tak pięknego stworzyć... u mnie byłby to raczej artystyczny nieład ;)
OdpowiedzUsuńsą śliczne, tylko podziwiać !
OdpowiedzUsuń