expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 18 grudnia 2013

Testowanie form silikonowych z Garneczki.pl

W ramach współpracy ze sklepem internetowym Garneczki.pl otrzymałam silikonową tortownicę ze szklanym dnem, silikonową formę na babeczki i silikonową stolnicę
Wszystkie sprawdziłam i dzielę się z Wami swoją opinią. Zapraszam :)


Tortownica ma 23 cm średnicy i 7 cm wysokości. To, co wyróżnia ją wśród innych silikonowych form, jest szklane dno, które usztywnia całość i tortownica jest bardzo stabilna. Dzięki szklanej podstawie ciasto możemy podawać zaraz po upieczeniu. Wystarczy tylko ściągnąć zewnętrzną część, która bez problemu odchodzi od ciasta. Szklana podstawa może nam służyć jako podstawa pod tort lub inne ciasto, śmiało można na niej kroić.
W tortownicy przygotowałam czekoladowy tort dla synka. Ciasto pięknie się upiekło zachowując swój kształt. Należy jednak pamiętać, że nie jest to blaszka metalowa. Nie złapiemy jej w jedną rękę. Przy wkładaniu i wyciąganiu ciasta z piekarnika należy włożyć rękawice i chwycić dwiema rękami. 



Forma posiada 6 otworów na babeczki, po dwa wzory trzech różnych kształtów. Kształty są piękne. Foremka zdecydowanie została moim faworytem :) 
Doskonale sprawdziła się w potrawach przygotowanych na zimno i gorąco. Nie przywiera i bez problemu możemy wyjąć upieczone w niej babeczki. Podobnie było z galaretkami na zimno. Każda z nich bez problemu odeszła od formy, zachowując swój kształt.

Zanim włożymy masę do foremek, należy ją ustawić na kratce.




Silikonowa mata: 


Idealnie zastępuje tradycyjną stolnicę. Służyła mi do przygotowywania ciastek, pierniczków, pierogów i formowania bułeczek. Mata dobrze przylega do blatu kuchennego. Dzięki powłoce nieprzywierającej wałkowane ciasto nie przykleja się i nie ma potrzeby podsypywania stolnicy mąką. Doskonale sprawdziła się także przy wałkowaniu masy cukrowej.
Mata ma wymiary 40 x 30 cm, dzięki temu bez problemu zmieści się w  szufladzie kuchennej. Można na niej piec ciastka. Ja wypiekłam na niej wszystkie swoje pierniczki.




Formy i mata są odporne na temperatury: -40oC do + 230oC. Można je myć w zmywarce. Używać w piekarniku i zamrażarce.

11 komentarzy:

  1. Tak, silikony się fajnie sprawdzają, tylko ja mam małe opory, bo dziwny zapach wydzielają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez mam taką stolnicę i formę na tortownicę;) Jestem z nich bardzo zadowolona;):) A te pierniczki po prostu cudownie udekorowane... Nie mogę się napatrzeć:) Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. PRZEPIĘKNIE OZDOBIŁAŚ PIERNIKI !

    Taka forma ze szklanym dnem bardzo mnie kusi :)
    Jest wiele ciast, które bardzo trudno przenieść na paterę do tortów / tak jest np z dużym sernikiem - przenoszenie g jest ryzykowne, a zostawianie na zwykłej podstawie do pieczenia - mało efektowne. Szklana podstawa wydaje się być idealnym rozwiązaniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ,gratuluję pięknych wypieków ,mam pytanie jak traktować szklane dno w tortownicy z silikonową obręczą?Smarowac i wyxypywać bułką ,wykładać papierem?Pozdrawiam Dzida

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziękuję :) szklane dno smaruję delikatnie masłem, papierem nie wykładam, ponieważ szkło służy mi od razu za talerz do podawania ciasta.

      Usuń
  5. Bardzo dziękuję za odpowiedź dzsiaj kupiłam tortownicę j.w. mam zamiar testować jutro jeszczr tylko pytanie:-) Kupiłam identyczną jak na zdjęciu i mały kłopot , bo na jednej stronie opakowania jest napisane żeby przed pierwszym użyciem umyć osuszyć i estawić pustą do nagrzanego piekarnika 240stopni na 15 mi ut'na drugiej stronie opakowania jest napisane m.inn. :nigdy nie podgrzewać pustej formy i bądź mądra.Wygotować?
    pozdrawiam Dzida

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem szczerze że ja ją jedynie umyłam płynem do naczyń osuszyłam i od razu piekłam :) proszę pamiętać żeby zawsze chwytać ją w dwie ręce, mimo że silikon jest dobrze naciągnięty na szklanej podstawie to jednak jak się wleję dużo masy to jest problem by ją przenieść do piekarnika, ale przetestowałam już nawet zalanie jej do pełna gdy piekłam sernik :)

      Usuń
  6. Dzięki bardzo , pozdrawiam Dzida

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Czy w tej tortownicy można zrobić kruche ciasto i z lodówki wstawić od razu do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Tak, możesz tak zrobić.

      Usuń
    2. super :) na tym mi najbardziej zależało. W takim razie wyrzucam stare blaszaki i biorę się za sernik :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU