Obok tego ciasta nie można przejść obojętnie. Kusi już samym kolorem - soczyście pomarańczowym. Pachnie słodko i kokosowo. Wilgotne i zwarte, jednocześnie pozostaje lekkie i delikatne. Zapraszam wszystkich wielbicieli ciast marchewkowych :)
Składniki:
forma o średnicy 23 cm
- 5 jaj
- skórka z cytryny
- 250 g cukru pudru
- 350 g drobno startej marchewki
- 125 g mielonych blanszowanych migdałów
- 100 g wiórków kokosowych
- 115 g mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę (ok. 5 minut). Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie migdały, kokos, skórkę cytrynową i marchewkę. Dokładnie połączyć składniki. Białka ubić i delikatnie wmieszać w ciasto. Gotowe wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tostownicy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 40-50 minut. Do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Mmm, mnie już dłużej przekonywać nie musisz :) Wygląda bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńMoże być bardzo ciekawe i fajne w smaku :) Genialny ma kolor!
OdpowiedzUsuńAch rozpływam się jak na nie patrzę!
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho :-) świetny pomysł i z chęcią go wypróbuje :-)
OdpowiedzUsuńMmmm pycha! :)
OdpowiedzUsuńkocham ciasto marchewkowe (i moi współlokatorzy też :D ) za smak i ten piękny, słoneczny kolor.
OdpowiedzUsuńI ten kolor! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńpiękny kolor!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho!! Uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków, porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki pszennej można użyć np. jaglanej, kokosowej bądź gryczanej?
OdpowiedzUsuńMyślę że powinno się udać i warto spróbować! Jeśli możesz to poinformuj mnie o efektach :)
UsuńUwielbiam kokosowego marchwiaka! Właśnie parzę kawę, wiec porywam kawałek ;D
OdpowiedzUsuńNie dość, że z marchewką to jeszcze z naszym ulubionym kokosem :)
OdpowiedzUsuńSam kolor już jest urzekający!
Ale pyszności w jednym cieście.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Chętnie poczęstowałabym się! Marchewkowe = moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, pełnia smaku no i ten fantastyczny kolor! :)
OdpowiedzUsuńcudowny smak, cudowny kolor, nic tylko się rozkoszować :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Fajna wersja-wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńmarchewkowego dawno nie robiłam .... Twoje wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńMój ulubiony kolor, ciepły jak słońce w pełni lata, nawet nie trzeba przekonywać,że ciasto wyśmienite, zdjęcia wystarczą.
OdpowiedzUsuńŁucja podeślij kawałek bo jeszcze nie jadłam takiego ciacha. A wygląda pysznie. Fajny kolorek i do tego zdrowe ciacho z marchewką.
OdpowiedzUsuńAle obłędnie wygląda :)!
OdpowiedzUsuń