Gęsta, sycąca, słodko-ostra zupa krem z batatów. Z dodatkiem masła orzechowego. Do tych smaków będę wracała z przyjemnością :)
Przepis Asi z bloga Skoraq Cooks. Zapraszam :)
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 świeżej papryczki chilli
- ok 125 ml przecieru pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 duży batat - ok. 300g
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła orzechowego - zmiksowałam solone orzeszki ziemne
- sól do smaku - pominęłam
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 1 litr wrzątku
Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek. Następnie przecier pomidorowy i wrzątek. Wrzucić pokrojone w plasterki chilli, oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i batata. Gotować 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Zestawić garnek z ognia i zmiksować składniki na gładki krem. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Po dodaniu masła orzechowego nie doprowadzamy już zupy do wrzenia. Gdyby była za gęsta dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą. (według mnie nie trzeba jej było już dosalać, była słodko-ostra i sól nie była tu potrzebna)
Rozlać na talerze. Można podać z orzeszkami ziemnymi.
Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie;))
OdpowiedzUsuńZupa wygląda prze pysznie!!!
OdpowiedzUsuńnie dość, ze lubię wszystkie kremy to jeszcze ten kolor :)
Przede wszystkim- kolor, jest niesamowity. Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńja ją CHCĘ!:)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! Jako wielbicielka wszelkiego rodzaju zup wpraszam sie na obiad ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna:)kusi kolorem:)
OdpowiedzUsuńCo za kolor! :D Ostatnio dorwałyśmy bataty i upiekłyśmy w piekarniku... były za słodkie :P
OdpowiedzUsuńW takiej zupie na pewno ich smak idealnie by się nadał i masło orzechowe... Kolejna pyszna zupa do zrobienia :D
Dla samego koloru warta wypróbowania:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny krem! Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fotogeniczna zupka ;) Mniam!!!
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie ,dziękuję.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam batatów :(
OdpowiedzUsuńbataty są wyjątkowo delikatne i kremowe, a jeśli dodać do tego masło orzechowe to musiało być niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńMmm, zupy z masłem orzechowym jeszcze nie jadłam. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bardzo ciekaw połączenie. Jestem ciekawa jak krem smakuje :D
OdpowiedzUsuńBaaardzo mnie zaciekawiłaś tym przepisem... na pewno go przy okazji wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCudowna zupka, jakie kolory, po prostu się zakochałam :-)
OdpowiedzUsuńAleż ta zupa mnie kusi! :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor! Połączenie batat i masło orzechowe aż jestem ciekawa jak to smakuje. Przy kolejnej okazji muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTa zupa musi smakować fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńboski kolor i co za połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńKoło takiego kremu ciężko przejść obojętnie :)
OdpowiedzUsuń